Alışkanlıkların İnsan Üzerindeki Etkisi Deneme

ALIŞKANLIK
    Ne kadar çok alışkanlıklarımız oluştu şu modern hayatta? Bazı alışkanlıklarımız iyi iken ne yazık ki bazı alışkanlıklarımız ise oldukça kötü ve hayatı olumsuz derecede etkilemektedir.
 
     Mesela beslenme alışkanlığımız. Oysa beslenme temel bir ihtiyaçtır. Ama şimdilerde aç olmadan sürekli tokluk halini yaşamamız bunu bir alışkanlık haline getirdi. Önceleri düzenli bir beslenme alışanlığı vardı. Evde herkes gelmeden yemeğe başlanılmaz ve geç gelen yemek bulamazdı. Akşam yemekleri adeta bir bayram gibiydi. Anne, baba, kardeşler konuşur ve dertleşirlerdi. Ama zamanla bu güzel alışkanlık yerini herkesin istediği zamanda istediğini yediği bir alışkanlığa dönüştü ve artık aileden kimse kimseyi görmeden kahvaltı yapmakta, akşam yemeklerinde kiminin geç gelmesi kiminin erken gelmesi akşam yemeklerini de ortadan kaldırmıştır. Mesela komşuluk ve paylaşım vardı. Bir tas çorba mutlaka komşuya giderdi ne kadar çabuk büyüdük böyle. Şimdilerde bir internet, oyun, dijital alışkanlıklarımız var. Aynı aileden kimse kimseyle sohbet etmezken herkesin facebook üzerinden binlerce arkadaşı var. Zamanla alışkanlıklarımız da değişiyor. Giyme alışkanlıklarımız,yeme alışkanlıklarımız,okuma,gezme,merak etme,eğlenme…. Bütün bunlar çağımızla beraber hızla değişim geçirmekte ve ne sonucunu düşünen var ne de bunlar üzerinde kafa yoran kimseler kaldı eskilerden. Bazen bu değişim içinde asıl sorulması gereken soruları sormaktan geç kalıyoruz. Önümüze konulan hayatı yaşamak için çok çalışmak ve sürekli uğraşmak gerekiyor. Oysa insanın dünyada var olma davası ne içindi? Şimdi kendimize dost olarak seçtiğimiz bilgisayar alışkanlığımız var. Artık google bizi nereye götürürse ve bizlere neyi uygun görürse alışkanlıklarımız oraya doğru gitmektedir.
 

 

            Sizce de artık bazı alışkanlıklarımızı değiştirmenin zamanı gelmedi mi? Çünkü alışkanlıklarımız bizi yavaş yavaş esir almakta ve yarın çok geç olabilir. Saygılarımla… Haydar ŞAHİN

Yorum yapın