Bencillik ile İlgili Kompozisyon

                                                         BENCİLLİK

Adından da anlaşılacağı gibi bencillik, kişinin sadece kendisini düşünmesi, diğer insanların iyiliğini, düşüncelerini, haklarını bir kenara atmaktır. Egoizm olarak da ifade edilir. Bencillik duygusuna sahip olan kişiye de bencil denir. Bencil bir insan, kendi çıkarını, her şeyden üstün tutar. Diğer insanlara ne olduğu veya ne olacağı kendisini hiç ilgilendirmez. ”Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” düşüncesindedir.

Bencil insanları kimse sevmez. Bu tür kişiler genellikle hoş karşılanmaz ve toplumdan dışlanırlar. Ne insanları ne de hayvanları severler. Onlar sadece kendileri için vardır. Hatta onlara göre her şey sadece onlara göre vardır. Kendi yakınlarına duydukları sevgi de, sadece kendi yakınları olmasından kaynaklanmaktadır. Dinimiz de bencilliğe karşı çıkmış ve bencilliğin çok kötü bir duygu olduğunu, bencil olanın insanlıktan tam anlamıyla nasip almadığı vurgulamıştır. ”Kendisi için istediği güzel şeyi, mümin kardeşi için de istemek” düşüncesi, bunu kanıtlayan sözlerden birisidir. İnsan, güzel şeyi başkası için de istediği müddetçe vardır. Bencillik ile ilgili meşhur bir hikaye vardır. Hikayenin tamamını anlatacak değiliz; ancak can alıcı noktası şudur: Padişah adamın birine der ki: ”Benden ne istersen iste vereceğim; ama iki katını da komşuna vereceğim.” Bencil ve kıskanç adam cevap verir: ”Padişahım, benim bir gözümü çıkarın.” Adam o kadar kıskanç ve bencildir ki komşusunun iki gözünün çıkarılması için, kendi bir gözünden vazgeçmektedir. Hikaye her ne kadar kıskançlık için anlatılsa da, bencillikle de yakın alaka içindedir.

Bencillik, insanların diğer insanları sevmesine, onların iyiliklerini istemesine ve kalbin zamanla kararmasına sebep olur. Bizler, tüm insanlık için yaşadığımız ve didindiğimiz sürece varız. Hayatın anlamı, insanların bir arada yaşaması da bundan kaynaklanmaktadır. Bazı insanlar açlıktan ölürken, birilerinin israf etmesi bencilliğin ta kendisidir. Böyle kötü bir huydan vazgeçmeli, diğer insanların mutluluğu için de çabalamalıyız. İşte, o zaman, tam anlamıyla insan olmuş oluruz.

Yorum yapın