Şimşek Çakmadan Gök Gürlemez Kompozisyon

Şimşek Çakmadan Gök Gürlemez
 
”Şimşek çakmadan gök gürlemez.” atasözü, birden fazla anlamda kullanılmaktadır. Birinci anlam şudur: İnsanlar arasında söylenmiş bir söz, yayılmış bir dedikodu varsa, onun dayandığı bir temel yani bir gerçek de muhakkak vardır. Yani ateş olmayan yerden duman çıkmaz. İkinci anlamı şudur: Bir olay meydana gelmeden önce, o olayla ilgili belirtiler baş gösterir. Örneğin şimşek çaktığını gördüğümüz an, ardından büyük bir gök gürlemesinin de oluşacağını anlarız. Üçüncü anlamı da şudur: Kişi, başarıya ulaşmak, ilerlemek ve yükselmek istiyorsa önce emek vermeli, çalışmalı ve fedakarlıkta bulunmalıdır. aksi takdirde istediğini elde edemez.
Evet, gerçekten de emek vermeden, özveride bulunmadan başarıya ulaşmak, zengin olmak mümkün değildir. Bizi alim yapacak olan bilgiler, beyimize kendiliğinden girmez. O bilgileri öğrenmek için bazen yıllarca çalışır, emek verir ve kendi zamanımızdan feragat ederiz. Çünkü biliriz ki en güzel şeyler, en zor şekilde elde edilen şeylerdir. Bir kişinin sıradan bir işçi olması için belki okul okumasına bile gerek yoktur. Ancak birinin bir devlet kurumunda yüksek maaşlı bir memur olabilmesi için okuması ve okurken de daima derslerine ilgi göstermesi, öğrenmesi, araştırması gerekir. Tüm bunlar olmadan öyle bir mesleğe sahip olmak çok zordur. Atasözünde geçen ”şimşek” kavramı çalışmalarımız, emeklerimizi ifade eder. Başarının kendisi ise gök gürlemesidir. Yani başarı için çalışmak şarttır.
Geleceğimizi tamamen tayin etmek tabii ki mümkün değildir. Ancak kendi çabalarımızla onu istediğimize yakın hale getirmek gayet mümkündür. Yağmurun ne zaman yağacağını kesinkes bilemeyiz. Fakat şimşek çaktığını gördüğümüzde, gök gürlemesinin de olacağından emin olabiliriz. İşte hayattaki başarılarımız da öyledir. Çalışırsak, emek verirsek, azmedersek ve kendimize güvenirsek başarabileceğimizi de bilebiliriz.

Yorum yapın