Salah Birsel Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

ÖZET
Hayatı Kısaca
Salah Birsel 1919 senesinde Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Ortaöğrenimini İzmir’de bulunan Saint Joseph Fransız Okulu ve İzmir Erkek Lisesi’nde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdikten 2 sene sonra aynı üniversitenin Felsefe Bölümüne geçiş yapmıştır. Felsefe Bölümünden 1948 senesinde mezun olmuştur.
İlk şiirleri 1937 senesinde “Gündüz” dergisinde yayımlanmıştır. 1940 – 1950 seneleri arasında “İnkılapçı Gençlik”, “İnsan”, “Sokak” dergilerinde şiirlerini yayımlamıştır. “İnsan”, “Sokak”, “Nokta” ve “Yenilik” dergilerinin de yayın çalışmalarında yer almıştır. Yayımlamış olduğu şiirlerde ilk olarak zekâya ve ince alaya dayanmakta olan yergiler yer almaktadır. İkinci Yeni ve Garip akımlarını kendine has biçimiyle yorumlamıştır ve akımları uzaktan izlemiştir.
Gerçek ününü 1970 senesinde peş peşe yayımlanmakta olan denemeleri sayesinde kazanmıştır. Birçok deneme – eleştiri türünde eserler piyasaya sunmuştur ve denemelerinde kendine özgün bir üslup yaratmıştır. 1990 senesinin başında büyük bir coşku ile şiire dönmüştür.
UZUN
Eserleri
Şiir: Dünya İşleri(1947), Hacivat’ın Karısı(1955), Ases(1960), Kikirikname(1961), Haydar Haydar(1972), Köçekçeler(1981), Bütün Şiirleri(1986), Varduman(1993), Yalelli(1994), İnce Donanma(1995), Rumba da Rumba(1995), Yaşama Sevinci(1995), Çarleston(1995), Baş ve Ayak(1997), Sevdim Seni Ey İnsan(1997)
Roman: Dört Köşeli İnsan(1961)
İnceleme: Fransız Resminde İzlenimcilik(1967), Goethe(1972)
 
Salah Birsel Hayatı Uzun
Edebiyat tarihimizin en güçlü kalemleri arasında yer almaktadır. Yazar gerçek adının Selahattin Birsel olduğunu söylemiştir. Bir yandan üniversite eğitimini sürdüren yazar bir yandan da ortaokulda Fransızca dersleri vermiştir. Eğitim hayatını tamamladıktan sonra bir yıl daha öğretmenliğe devam etmiştir ancak daha sonraları 3 sene boyunca iş müfettişliği görevini üstlenmiştir. Yükseköğrenimini tamamlamış olan Salah Birsel, yazar Burhan Arpad ve Süper Baba adındaki televizyon dizisi ile hafızalara kazınmış olan İhsan Devrim’in ortaklığı ile beraber ABC kitapevini kurmuştur. Ancak ABC yayın evi karşıt görüşlü siyasi kişiler tarafından yıkılmıştır.
Salah Birsel 1956 senesinde Edebiyat Fakültesi’nde Kütüphane Müdürlüğü görevini sürdürmüştür. 4 sene boyunca kütüphane müdürlüğü görevini sürdürmüştür. 1960 – 1973 seneleri arasında TDK Yayın Kolu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bu tarz işlerde görev yapmış olan Salah Birsel Ankara Üniversitesi Basım Evi Müdürlüğü görevini sürdürürken emekliye ayrılmıştır. Yazım hayatına önceleri şiir ile başlamasına rağmen daha sonraları yazmış olduğu denemeleri ile edebiyatımızda muhteşem bir üslup yaratmayı başarmıştır. Salah Birsel 10 Mart 1999 senesinde İstanbul’da vefat etmiştir.
 
Edebi Kişiliği
Hem şiirleri hem de denemeleri ile özellikle mizah alanında edebiyatımıza çok şey katmayı başarmıştır. Geniş bir kültürü olan yazar parlak zekâsı ve ironik yaklaşımları sayesinde yazmış olduğu eserlerde farklı bir atmosfer oluşturmayı başarabilmiştir. Yazmış olduğu şiirlerde duygu ve lirizme değil de daha çok akıl ve zekâya önem vermiştir. Garip ve İkinci Yeni akımlarına dahil olmayarak bu akımları uzaktan takip etmiştir ve kendisine göre yorumlamıştır. Eserlerini yalın bir üslupla dile almıştır. Dil ile oynamayı usta bir şekilde gerçekleştirerek sıradan olan bir olayı bile şiire çevirmiştir. 

Yorum yapın