Oğuz Atay Hayatı ve Eserleri Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
Oğuz Atay 12 Ekim 1934 yılında Kastamonu’nun İnebolu İlçesinde dünyaya gelmiştir, 13 Aralık 1977 yılında İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur.
Babası, VI. ,VII. dönem Sinop’ta, VIII. Dönem Kastamonu’da Milletvekilliği yapmıştır. 1951’de bugünkü adı Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji’nden, 1957’de de İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olmuştur. Üç yıl sonra İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olmuştur. 1975’te doçent olmuştur. Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazmıştır. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlanmıştır. Oğuz Atay, Tutunamayanlar’ını 1971 – 1972’de yayınlamıştır. Sonrasında, önemli bir tartışmanın odak noktası olmuştur. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü’nü kazanmıştır.
UZUN
Eserleri
Bir Bilim Adamının Romanı, Korkuyu Beklerken (1975), Günlük (1987), Tutunamayanlar (1972), Eylem bilim (1998), Tehlikeli Oyunlar (1973), Oyunlarla Yaşayanlar (1975).
Oğuz Atay Uzun Hayatı
Türk edebiyatının en önemli ve övgü alan eserlerinden Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından eleştirilmiştir. Moran, Tutunamayanlardaki edebi yeterlilik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı seviyeye getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır düşüncelerini de dile getirmiştir.
Atay’ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar’ını, 1973 yılında yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı seyretmiştir. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplamıştır. Atay, Prof. Mustafa İnan’ın hayatı konu eden, Bir Bilim Adamının Roman’ını yayımlamıştır. 1973 yılında yayınlanan oyunlarla yaşayanlar adlı oyunu, devlet tiyatrosunda sahne almıştır. Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi olan “Türkiye’nin Ruhu” adlı eserini yazamamıştır ve 13 Aralık 1977’de, İstanbul’da hayata gözlerini yummuştur. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’nda toprağa verilmiştir.
Öldükten sonra 1987’de Günlük, 1988’de ise Eylem bilim adlı eserleri yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı 2.baskı dahi yapamamıştır. Atay’ın kitapları ölümünden sonra, çoğu yazarda görüldüğü gibi büyük ilgi görmüştür ve defalarca basılmıştır. Yıldız Ecevit’in hazırlamış olduğu Atay’a ait biyografi olan “Ben Buradayım” Atay’ın kurmaca dünyası 2005 yılında yayınlanmıştır.
Korkuyu Beklerken eseri 2008’de tiyatro oyunu olarak sahnelenmiştir. Tehlikeli Oyunlar adlı romanı 2009 yılında aynı adla tiyatro oyunu olarak uyarlanarak sahnelenmeye başlanmış ve halen sahnelenmektedir. Bir Bilim Adamının Romanı adlı biyografik eseri 2012 yılında Bir Bilim Adamının Oyunu da tiyatroya uyarlanarak sahnelenmeye başlanmıştır.
Edebi Kişiliği

 

Eserlerindeki anlatımda düşle gerçeği birbirine karıştırması, Oğuz Atay’ı postmodernit eser veren ilk yazar olmasına sebep olmuştur. Oğuz Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopan, yabancılaşan, insanların iç dünyalarını yansıtmıştır. Kastamonu Valiliği kendisi adına 2007 yılından bu yana Oğuz Atay Edebiyat ödülleri vermektedir. İroni, eserlerinin en büyük silahıdır. Yaşarken unutulduğunu dile getirmiştir ve öldükten sonra bahsettiği gibi hatırlanmıştır. Romanının akışlarını, dilediği yerde kızmış ve değişik konulardaki düşüncelerini aralara serpiştirmiştir.

Yorum yapın