Cahit Külebi Hayatı ve Eserleri

ÖZET
Kısaca Hayatı
20 Aralık 1917’de Tokat’ın Zile ilçesinde doğmuştur. Liseyi Sivas’ta okumuştur. İstanbul’da Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiştir. Antalya Lisesi, Ankara Devlet Konservatuarı ve Ankara Gazi Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Milli Eğitim müfettişi olmuştur. Sonrasında İsviçre’ye atanmıştır. Yurda dönünce Milli eğitim Başmüfettişi ve Kültür müsteşar yardımcılı yapmıştır. 1972’de emekli olmuştur. 1983 yılına kadar Türk Dil Kurumu’nda çalışmıştır. 1976’dan sonra Türk Dil Kurumu Genel Yazman’ı olmuştur. İlk şiirlerini Nazmi Cahit takma ismiyle 1938 yılında Gençlik Dergisi’nde yayınlamıştır. Daha sonra Varlık Dergisi’nde de aynı takma ismi kullanarak şiirlerini yayınlamıştır. 1950 ve 1954 yılları arasında Sokak, İnsan, Türk Dili, Yaratış, Kültür Dünyası gibi dergilerde şiirleri yayınlanmıştır ve ünlü olmuştur. 20 Haziran 1997 yılında Ankara’da hayata gözlerini yummuştur.

Eserleri
Atatürk Kurtuluş Savaşında (1952), Yeşeren Otlar (1954), 1955 Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü aldı, Süt (1965), Şiirler (1969), Türk Mavisi (1973), Sıkıntı ve Umut (1977), Yangın (1980), Bütün Şiirleri (1982), Güz Türküleri (1991), Bütün Şiirleri (1997), Güzel Yurdum (1996), Zerdali ağacı(1990), Rüzgâr (1949), Kamyonlar Kavun Taşır, Biz Biliriz Bizim İşlerimizi, Herkesin Bir Derdi Var, Ekin’in Göz Yaşları, Sana Borçluyuz, Alacakaranlıkta, Çürüyen Otlar, Özgürlük, Uçak Yolculuğu, İçi Sevda Dolu Yolculuk (1986), Şiir Her Zaman (1985)
UZUN
Cahit Külebi Hayatı Uzun
20 Haziran 1917’de doğmuştur. Ailesi kendisine Mahmut Cahit adını vermiştir. Yasa çıktıktan sonra Erencan soyadlarını almışlardır. Şair, Külebi soyadını daha sonra almıştır. Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun olduktan sonra, Reşit Rahmei Arad sayesinde Almanya’ya gitmiştir ve Fransızca yanında Almanca da öğrenmiştir.
1942 yılında askerliği bittikten sonra, Antalya Lisesi Stajyer Edebiyat Öğretmenliğine atanmıştır. Daha sonra Ankara Devlet Konservatuarı Edebiyat Öğretmeni olmuştur ve aynı okulun müdür başyardımcılığına gelmiştir. Bunun ardından Gazi Lisesi Edebiyat Öğretmeni olmuştur.
Milli Eğitim müfettişliği yaptıktan sonra, İsviçre Bölgesi Öğrenci Müfettişliği ve Kültür Ateşeliği’ne atanmıştır ve yurt dışında yaşamıştır. Yurda dönünce, müfettişlik görevini sürdürmüştür. Görevdeyken, birkaç kere Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’ne vekâlet etmiştir. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na getirildikten sonra bu görevinden ayrılarak, eski görevi başmüfettişliğe dönmüştür. Kendi isteği ile emekli olmuştur.
1972 yılında yapılan Türk Dil Kurumu Yönetimi Kuruluna seçilmiştir ve emekli olduktan sonra kurumun Yayın Kolu Başkanı olarak görev yapmıştır. Daha sonrasında ise genel yazmanlık görevine getirilmiştir. 12 Eylül’den sonra bu görevinden istifa etmiş ve SODEP kurucuları arasında yer almış ancak kurucu üyeliği veto edilmiştir.
 
Edebi Kişiliği

 

İlk şiirlerini daha lise yıllarında yazan Külebi’nin şiirleri, çeşitli dergilerde yayınlanmıştır. Şiirleri yalın ve aynı zamanda kötümser, güvensiz bir dille yazılmıştır. Yarım uyaklar, iç sesler, duygu ve düşüncelerine eklediği zarif benzetmelerle özgün bir dile sahiptir. Şiirinin başlıca özellikleri yurt içindeki yaşamını modern bir biçim ve romantizmle yaşatmak, anılarla güçlü içten duyarlılıkla hissettirmektir. 

Yorum yapın