Boynuz kulağı geçer
Herhangi bir iş veya sanat alanında yetişen kişi, kendisine o işi veya sanatı öğreten ustadan daha fazla şey öğrenebilir, o işte daha çok ilerleyebilir. Buradaki ”boynuz” ifadesi çırağı; ”kulak” ifadesi ise ustayı ifade eder. Bir usta, çırağına mesleği ile ilgili bildiği her şeyi öğretir. Ona öğretmedik püf nokta bırakmaz. Teknolojinin, maddi ve manevi imkanların da her gün daha ileriye gitmesi ve işi öğrenen çırağın da yetenekli, özverili olması, ustasını geçmesini, o işi daha iyi yapmasını sağlar.
Tarihte de öyle kişilikler vardır ki kendisini bizzat yetiştirmiş alimlerden çok daha öteye gitmişlerdir. Elbette bunu gerçekleştirmek için de yapılması gerekenler vardır. Örneğin işi öğrenen kişinin o konudaki isteği, verdiği emek ve becerisi çok önemlidir. Bir işi sevmeden yapan, yeteri kadar çaba sarf etmeyen kişinin ustasını veya hocasını geçmesi mümkün değildir. İstesek, yapamayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Talebesi olduğumuz yetenekli ustalarımızın veya hocalarımızın yolundan gider, onların nasihatlerine kulak asar, işi nasıl yaptıklarını iyi gözlemler ve yeteri kadar çalışırsak, onları kısa sürede geçebiliriz.
Bir şeyleri başarmak insanın isteği ve azmi ile alakalıdır. Hiçbir başarı ulaşılamayacak kadar yüksek değildir. Bazı stratejileri, uygun çalışma metotlarını uygularsak başarımızı katbekat artırabiliriz.