Çevre Kirliliği ile İlgili Kompozisyon

                                                                Çevre Kirliliği

  Günümüz dünyasındaki en büyük problemlerden birisi de maalesef çevre kirliliğidir. Üzerinde yaşadığımız dünyanın, sokakların, caddelerin, piknik alanlarının bu kadar kirletilmesi çok üzücüdür. Asıl üzücü olan ise çevre kirliliğine insanların sebep olmasıdır. Sokaklarda, caddelerde onca çöp kutusu, onca konteyner bulunmasına rağmen insanların çöplerini yere atması anlaşılması güç bir şeydir. Bu dünya hepimizin. Sebep olduğumuz çevre kirliliğinin zararları öncelikle bizi etkileyecektir. Tembelliğinden, üşengeçliğinden ve cahilliğinden dolayı belki de en fazla 30 metre mesafedeki çöp kutusuna çöp atmak için gitmeyip, elindeki çöpü gelişigüzel bir şekilde yere atanlar ne kadar da anlayışsız, bencil insanlardır.

Günümüzde insanların yakalandığı hastalıklarının çoğu, ne yazık ki kirlilikten, zararlı mikroplardan kaynaklanmaktadır. Yine doğa, atmosfere, hayvanlara zarar veren en önemli şey, doğaya atılan zararlı atıklar ve çöplerdir. Öyle bir hal almış ki, artık sadece dünya değil, uzay boşluğu bile kirletilmiştir. Doğada binlerce yıl varlığını devam ettiren zararlı atıklar, geri dönüştürülme yerine doğaya atılmakta ve tüm bunlar hem biz insanlara hem de atmosfere zarar vermektedir. Atmosferin zarar görmesi ile, tüm dünyanın dengesini bozacak olaylar meydana gelmektedir. Örneğin küresel ısınma dediğimiz olayın sebeplerinden birisi de çevre kirliliğidir. Ülkemizde, zararlı atıkların geri dönüştürülmesi için büyük çalışmalar yapılmaktadır. Her şehrin birçok bölgesinde geri dönüştürme evleri yapılmıştır. Bu çalışmalar sayesinde hem doğayı temiz tutmak hem de ülke ekonomisinde katkıda bulunmak gayet mümkündür. Aslan yattığı yerden belli olur derler. Bizlerin de nasıl insanlar olduğumuz sadece yattığımız, yaşadığımız evlerimizden değil, tüm dünyadan belli olur. Kendi evine küçücük bir çöp bile atmayan, büyük bir titizlikle evini temiz tutan insanların cadde ve sokakları kirletmesi gerçekten çok düşündürücüdür. Yahut pikniğe gittiğinde, piknik yapacağı alandaki çöpleri atanlara söven insanların, kendi piknikleri bittikten sonra çöplerini oracıkta bırakmaları kadar ayıp bir şey olamaz.

Genellikle tuvaletlerde yazar. ”Nasıl bulmak istiyorsan, öyle bırak.” Son derece anlamlı bir sözdür. Bu sözü, hayatımızın her alanında tatbik etmemiz gerekir aslında. Bizler caddeleri nasıl görmek istiyorsak öyle bırakmalıyız. Elbette ki ”Ben çevrenin kirli olmasını severim.” diyecek kadar akılsız bir insan yoktur. O zaman çevremizi temiz tutmalı, kirletenleri ise güzel bir şekilde uyarmalıyız.

Yorum yapın