Yusuf Hayaloğlu Kimdir Hayatı

HAYATI
Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya’nın kardeşi olan Yusuf Hayaloğlu 1953 yılında Tunceli’de doğdu. Fakir bir ailenin çocuğu olması sebebiyle parasız yatılılık ve bursluluk sınavlarına katıldı ve ikinci olarak derece yaptı. Bunun üzerine Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı olarak okudu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim eğitimi almaya başladı fakat çok sürmeden eğitimini dondurmak zorunda kaldı ve evlendi. Cağaloğlu matbaalarında grafik tasarım işleri yapan Hayaloğlu evlendikten sonra üç çocuk sahibi oldu. Askerliğini Bornova ve Konya’da yaptıktan sonra İstanbul’a döndü fakat üniversiteye başlamadı.
Yılmaz Güney ile tanıştı ve hayatında yeni bir dönem başladı. Güney Filmcilik’te işe başlayıp senaryo, afiş, poster ve kartpostal yapımlarında yardımcı oldu. Güney dergisinde çalışmaya devam ettiği sırada 12 Eylül darbesi oldu ve tutuklandı. Çıktığında Cağaloğlu’na döndü ve burada küçük bir dükkan açıp grafik, basım işleri ile uğraştı. Kız kardeşi Gülten, Ahmet Kaya ile evlendiğinde kendisinin de hayatı bambaşka bir hâl aldı. Ahmet Kaya, Yusuf Hayaloğlu’nun karaladığı satırları görmesi ile Hayaloğlu’na üretim ortaklığı teklif etmesi bir oldu. Beraber “Adı Bahtiyar”, “Hani Benim Gençliğim”, “Başım Belada” gibi gelmiş geçmiş en sevilen şarkılardan olan bir çok esere imza attı. Ayrıca bu dönemde İbrahim Tatlıses, Fatih Kısaparmak, Müslüm Gürses gibi büyük sanatçılara “Dağlarda Kar Olsaydım”, “Nankör Kedi”, “Sen Ağlama Yar” gibi şarkılar yaparak onlarla çalışma fırsatı buldu.
1999 yılında yazdığı Giderim şarkısı, Ahmet Kaya ile birlikte en çok konuşulan isim olmalarının yolunu açtı. Ahmet Kaya Türkiye’den ayrıldıktan sonra Yusuf Hayaloğlu kendisine Ah Ulan Rıza ismindeki ilk albümünü çıkardı ve hemen ardından Gözleri İntihar Mavisi isimli bir şiir kitabını baskıya verdi. Kitap 48.baskıya giderek Yusuf Hayaloğlu’na rekor kazandırdı. İkinci albümü Bir Acayip Adam ile birlikte artık ülke çapında tanınmış bir sanatçı oldu. Flash TV, Radyo Barış, Kral TV, Su TV gibi kanal ve radyolarda programlar hazırlayıp sunmaya başladı. Annesinin, kız kardeşinin ve Ahmet Kaya’nın ard arda gelen ölümü ile birlikte büyük sarsıntı geçirdi. Akciğer Kanseri’ne yakalanmasının ardından 2009 yılında 56 yaşındayken sabaha karşı çoklu organ yetmezliği sebebiyle Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nde vefat etti.
Edebi Kişiliği
Yazdığı hemen hemen her şiiri bestelenen Yusuf Hayaloğlu’nun şiirleri efsaneye dönüştü. Özellikle Ahmet Kaya ile birlikte yaptığı çalışmalardaki şiirleri halen dinlenen ve çok sevilen şiirlerdir. Yurt içinde ve yurt dışında konserler vererek şiirlerini halka ulaştıran şair adamı Yusuf Hayaloğlu’nun yaşadığı fakir ve ezici hayat şiirlerindeki sitemkar havaya sebebiyet vermiştir. Vefatının ardından ailesi tarafından hazırlanıp yayıma sürülen Dur… Ağlama Gözlerim isimli şiir kitabı diğer eserleri gibi çok ilgi görmüştür. 

Yorum yapın