Yurtta Sulh Cihanda Sulh ile İlgili Kompozisyon

                                                  Atatürk’ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh
 
   Atatürk’ün bu sözünü daha iyi anlamak için sözde geçen bazı sözcüklerin anlamına değinmekte fayda var. ”Sulh” günümüz Türkçesiyle ”barış”, ”cihan” ise ”dünya” demektir. Atatürk, insanların sadece kendi yurtlarında, devletlerinde değil, tüm dünyada barışa önem vermeleri gerektiğini vurgulamıştır. Bir insan, tüm dünyanın barış içinde yaşamasını istediği müddetçe gerçek barıştan yanadır demektir. ”Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.” mantığı ile hareket edip, dünyanın başka yerlerdeki savaşları görmeyen, lanet etmeyen ve üzerine düşen görevi yerine getirmeyen kişinin barıştan bahsetmesi hiç de inandırıcı olmaz.
   Atatürk, barış konusunda en hassas olan insanlardan birisidir. Zorunlu kalmadıkça asla savaştan yana olmamış, her meseleyi masa başında, kan dökülmeden halletmeyi bir vazife görmüştür. Ortaya çıkan bir savaşta zarar gören sadece asker veya ordu değildir. Bir savaştan en zararlı çıkanlar öncelikler çocuklar ve kadınlardır. Günümüz savaşlarında katledilen çocukların halini görüp de perişan olmamak mümkün değildir. İnsanları bu kadar azdıran, insan canını bu kadar önemsiz gördün şey ne olabilir ki? Hangi mesele bir bebeğin canından daha mühim olabilir? Hangi çıkar, hangi menfaat bir annenin döktüğü kanlı göz yaşı kadar önemli olabilir? İnsanlar ne yaptıklarını şaşırmış vaziyetteler. Birçok kimsede vicdan, merhamet duyguları tamamen sönmüş. En ufak bir kızgınlıkta bile acımadan can alabiliyorlar. Üç beş kuruşluk menfaat için insanlara akla hayale gelmeyen işkenceler yapabiliyorlar.
   Barış kadar güzel bir şey yoktur sanırım. Dünyanın tüm insanlarının barış içinde yaşadığı, kimsenin kimseye kıymadığı, en kıymetli şeyin insan canı olan bir dünyaya ne kadar da hasretiz. Dünyanın hangi yanına baksak barut kokusu, kan kokusu. Kendileri de ölmekten korkmuyorlar sanki. Kendi egolarını tatmin etmek uğruna hem kendi canlarını hem de suçsuz, günahsız olanların canını tehlikeye atıyorlar. Her memlekette, ve cihanın tamamında barış olsa, huzur olsa ne güzel olur. Varsın insanlar bir kuru lokma ile yetinsinler. Varsın açlık çeksinler; fakat evlat acısı çekmesinler, ana acısı çekmesinler. Umarım bir gün Atatürk’ün Yurtta sulh cihanda sulh sözü gereken önemi görür de tüm insanlar barış içinde yaşamaya başlar. aksi takdirde dünyanın durumu hiç de iç açıcı değil.

Yorum yapın