Yaşar Kemal Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
6 Ekim 1923 yılında Osmaniye’de dünyaya gelmiştir. Babası çiftçi Sadık Efendi ve annesi Nigar Hanım’dır. Türkmen köyünde tek Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Roman, öykü ve senaryo yazarı olarak Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir. İlk romanı olan İnce Memed yaklaşık 40 dile çevrilmiştir. Kitapları yurtdışında 140’dan fazla baskı yapmıştır. Türk yazarları arasında Nobel Edebiyat Ödülü’ne ilk aday gösterilen yazardır. 28 Şubat 2015 yılında organ yetmezliğinden dolayı ölmüştür. Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilmiştir.
Eserleri
Sarı sıcak(öykü), İnce Memed(roman, 1955), Orta Direk(roman, 1960), Teneke(roman, 1955), Ölmez Otu(roman, 1968), Orta Direk(roman, 1960), Akçasazın Ağaları(roman, 1974), Al Gözüm Seyreyle Salih(roman, 1976), Hüyükteki Nar Ağacı(roman, 1982), Kale Kapısı(roman, 1985), Fırat suyu Kan Akıyor Baksana(roman, 1997), Çıplak Deniz Çıplak Ada(roman, 2012), Tek kanatlı Bir Kuş(roman, 2013), Ağıtlar(deneme, 1943).
======================================================================================================
UZUN
Yaşar Kemal Hayatı Uzun
Kürt kökenli bir aileden dünyaya gelmesi sebebiyle, evde Kürtçe köyde de Türkçe konuşmuştur. Birinci Dünya Savaşı nedeniyle ailesi Adana’ya yerleşmek zorunda kalmışlardır. Yaşar Kemal, 5 yaşındayken camide babasının öldürülüşüne şahit olmuştur. İlkokulu Adana’ya bağlı Buhanlı Köyünde okumuştur. Ortaokula devam ettiği sürede çeşitli işlerde çalışmıştır. Bunlar arasında, pamuk üretme çiftliğinde ırgat kâtipliği, Adana Halkevi Ramazanoğlu kitaplığında memurluk, Zirai Mücadele ırgat başılık, Kadirli’nin bahçe köyünde öğretmen vekilliği, pamuk tarlası, batözlerde ırgatlık, traktör şoförlüğü, çelik tarlası kontrollüğü bulunmaktadır.
Sanat çalışmalarına ilkokula başlamadan önce şiirle birlikte başlamıştır. Ortaokuldan sonra, folklor derlemelerine başlamıştır. 1940 yılında ağıtlarını içeren ilk kitabı Ağıtlar yayınlanmıştır. Askerlik yaptığı dönemde 1944 yılında ilk hikâyesi olan Pis Hikâye’yi yayınlamıştır. Asıl adı olan Kemal Sadık Göğçeli’yi çeşitli yayımlarda kullanmıştır ama Yaşar Kemal adını Cumhuriyet Gazetesi’ne girdiğinde kullanmaya başlamıştır.
1947 yılında İnce Memed’i yazmaya başlamıştır ama yarım bırakarak 1953 yılında bitirmiştir. Bu romanı yazmasının nedeninin eşkıya olan amcasının oğlunun dağda vurulması olduğunu söylemiştir. Bununla birlikte çocukluğunun eşkıyalar arasında geçtiğini söylemiştir. Bunun yanı sıra ilk kez dünyada yayımlanan öyküsü Bebek isimli öyküsü önce Fransızca sonra İngilizce, Rusça, Romence ve diğer dillere çevrilmiştir.
Kendisi siyasette de yer almıştır. 17 yaşından ölümüne kadar sosyalist politika içinde yer almıştır. 1962 yılında Türkiye İşçi Partisine katılmıştır. Emekçi sınıfının yönetime gelmesini istemiştir ve TİP’de 8 yıl boyunca bulunmuştur. Bu partiden ayrılmıştır ve ayrılma sebebini partinin niteliğini kaybetmesi olduğunu söylemiştir.
Edebi Kişiliği
Cumhuriyet dönemi yazarlarından sosyal gerçekçi olanların başındadır. Doğa, köy gibi temaları işlemiştir. Diğer yazarlardaki köylüler genelde şehre göç ederken, kendisi köy insanının yanında yaşayan biri olarak köylü insanını nitelendirmiştir. Eserlerinde özellikle Toros köylüleri, Çukurova insanları yaşamlarını ele almıştır. Kahramanlarının çektiği sıkıntılar, yoksulluklar, ırgatlar ve ırgatlarla ağaların ilişkilerini yazmıştır. Zengin sözcük dağarcığıyla kısa cümleler kurmuş ve sade gösterişsiz bir dil tercih etmiştir.

Yorum yapın