Vedat Nedim Tör Hayatı Eserleri Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca
Türk siyasetçilerden olan Vedat Nedim Tör 1897 yılında doğmuştur. Babası Ahmet Nedim Tör’dür. Amcası Edip Servet Tör ise ikinci ve sekizinci dönemler arasında CHP milletvekilliği yapmıştır. 1916 yılında Galatasaray Üniversitesini bitirdikten sonra yükseköğrenimi için Almanya’da bulunan Berlin Üniversitesine gitmiştir. Berlin Üniversitesini de başarı ile bitirdikten sonra mezun olmuştur. Doktorasını iktisat alanında yapmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra ise çeşitli yerlerde yöneticilik yapmıştır. 1933 – 1937 yılları arasında Matbuat Umum Müdürlüğü, 1938 yılında Turizm Müdürlüğü, 1938 – 1943 yılları arasında Ankara Radyosu Müdürlüğü yapmıştır. Ankara Elektrik Şirketi’nde de yöneticilik yapmıştır. Yazdığı birçok yazı Cumhuriyet ve Vatan gazetesinde yayınlanmıştır. Bu gazetelerde çalışmıştır. 1920 li yılların en önemli komünistleri arasında gösterilmektedir. Şefik Hüsnü Deymer’ in yurtdışına kaçması sonucunda TİÇSF genel başkanlığı yapmıştır. 1927 yılında partiden ayrılarak yine aynı yıl partinin bütün gizli dosyalarını polise teslim etmiştir.
===================================================================================================
UZUN
Eserleri
Tiyatro Oyunları: Kör, Değişen Adam, İşsizler, Köksüzler, Sahte Kahramanlar, İmralı’nın İnsanları, Üç Kişi Arasında, Fevkalasriler, Hayvan Fikri Yedi
Anı: Yıllar Böyle Geçti, Milliyet Yayınları
Deneme: Dinimiz, Kemalizmin Dramı
Vedat Nedim Tör Hayatı Uzun
1927 yılında Şevket Süreyya, Burhan Asaf, İsmail Hüsrev ile birlikte aleyhinde şahitlik yapmıştır. Kendisi de bu davada yargılanmıştır. Bu davadan berat etmiştir. Bunun sonucunda ise Şefik Hüsnü Bey tarafından dönek olarak ilan edilmiştir. O yıllarda komünizm yolundan döndüklerini ilan ettikten sonra Ankara’daki hükümetin emrinde çalışmıştır.Aralarında Şevket Süreyya Aydemir de bulunmaktadır. Vedat Nedim Tör 1932 yılında itibaren Kadro dergisinde yazmaya başlamıştır. 1934 yılında derginin kapanması sonrasında 1934 – 1938 yılları arasında bazı devlet kurumlarında çalışmaya başlamıştır. 1933 yılında devlet ile beraber “La Turquie Kemaliste” dergisini çıkarmıştır. Bu dergi bütün dünyaya Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak dağıtılmıştır. Bu dergi Türkiye Cumhuriyetinin dünyaya tanıtımı konusunda önemli rol oynamıştır. İstanbul Radyosu 1943 yılında Vedat Nedim Tör yönetiminde deneme yayınına başlamıştır.


İstanbul Radyosu Beyoğlu Postanesi üzerinde kurulan geçici bir radyoda çalışmalarını sürdürmüştür. Bu radyo batı müziğinin yanı sıra Ankara Radyosundan telefon aracılığı ile gelen ajans haberlerini vermekteydi. Ayrıca bazı bankalarda kültür ve sanat işleri danışmanı olarak çalışmıştır.

Vedat Nedim Tör Edebi Kişiliği
Dönemin ünlü edebiyat dergisi olan Kadro dergisini Yakup Kadri ve Şevket Süreyya Aydemir ile birlikte kurarak burada yazılar yayımlamıştır. Çoğunlukla fıkra ve makale yazarlığı yapmıştır. Ancak bunun yanı sıra sahne oyunları ve roman yazarlığı ile de tanınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dergisi olan “La Turquie Kemaliste” dergisini devlet ile birlikte çıkarmıştır. Bu dergi Fransızca, İngilizce ve Almaca dillerinde dünyaya dağıtılmıştır ve bu sayede Türkiye Cumhuriyeti’ni dünyaya tanıtmıştır. 1943 yılının Haziran ayında ise İstanbul radyosunda deneme yayınları yapmıştır. Bu radyo bir yandan batı müziği vermekte iken bir diğer yandan da Ankara’da telefon ile gelen haberleri sunmaktaydı.

Yorum yapın