VAKIFLAR HAFTASI
Bir ülkenin muhakkak ihtiyaç duyduğu şeylerden biri vakıflardır. Var olan hizmetin sürdürülebilmesi için vatandaşların kendi gönül rızası ile bağış yaptıkları para ve mülklerin tamamına vakıf ismi verilir. Bağışlanan şeylerin tamamı çok değerlidir çünkü gönül işidir, bağışların geleceğe taşınmaları iyi korunmaları ile alakalıdır. Vakıfların tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır, dinimize göre de yardımlaşmak ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmak çok mühim meseledir. Vakıfların yaygınlaşma zamanı aslında Osmanlı zamanıdır, Cumhuriyet’in ilanından sonra da etkinliğini bilfiil sürdürmüştür. Kanunlar aracılığı ile de müdürlüğe bağlanması 1935 yılına dayanmaktadır. 5 Haziran 1935 tarihinde çıkan bir kanun aracılığı ile ‘ Vakıflar Genel Müdürlüğü’ kurulmuştur ve ülkedeki tüm vakıfların yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eline verilmiştir.
Vakıfların hizmet yelpazesi oldukça geniştir. Eğitim- öğretim, belediye, sağlık işlerine ve ihtiyaç sahiplerine hizmet etmek vakıfların görevleri arasındadır. Dinimizde ‘ bir elin verdiğini diğeri görmemeli ‘ anlayışı da mevcuttur bu düşünce ile de vakıflar tarafından yardım alınan kişilerin isimleri, kurumlar tarafından asla açıklanmaz. Ülkede bulunan ekonomik, sosyal,, kültürel ve yurt savunmasında vakıfların yardımları oldukça büyüktür. Bunun ehemmiyeti çok büyük olduğundan hizmetin sürekliliğini sağlamak hepimizin görevidir. Bu nedenle vakıflara yardımda bulunarak gelirlerine katkıda bulunmak ve çalışmalarını desteklemeyi de kendimize görev bilmeliyiz. Vakıfların hayatımızdaki bazı alanlardaki hizmetlerinden şöyle bahsedebiliriz ; dini hizmetler, sağlık hizmetleri, eğitim ve öğretim hizmetleri, aşevi hizmetleri, sosyal hizmetler, sanat ve kültür hizmetleri,para yardımları,ulaştırma hizmetleri gibi.
Ülke olarak vakıflara ihtiyacımız büyüktür bu sebep ile vakıflar haftasını kutlamamız ve önemini bilmemiz mühimdir. Mayıs ayının 2. haftası kutlanan Vakıflar Haftası, uzun yıllardan beri kutlanmaktadır. Bilincinin farkına varılması ve insanlara da anlatılması oldukça önemlidir.