ÖZET
Hayatı Kısaca
Tam adı Lev Nikolayeviç Tolstoyolan Rus yazar 9 Eylül 1828 yılında Rusya İmparatorluğunda doğmuştur. Zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Rusya’nın Tula şehrinde doğmuştur. Annesini ve babasını çok küçük yaşlarda kaybetmiştir. Bu yüzden de yakınları tarafından büyütülmüştür. Gerçekleri incelemeye çocuk yaşta başlamıştır. Gerçekleri incelemeye karşı büyük ilgi duymuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra Moskova’ya gitmiştir. Tolstoy çocukluk yılarından beri çalışkan ve sevgi dolu bir kişiydi. Fransızcasını geliştirerek Voltaire ve J. J. Rousseau’yu okumuştur. Ayrıca bu iki yazarında da çok büyük ölçüde etkisinde kalmıştır. Hatta ilk eseri olan “Çocukluğum” eserini de bu sıralarda yazmıştır. Daha sonrasında bir süre orduya girerek Kafkasya’ya gitmiştir. İlk gerçekçi hikâyelerinde Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşam tarzı yer almıştır. 1854 yılında ise Kırım Savaşında subay olarak yer almıştır. Daha sonrasında askerlikten ayrılarak Petersburg’a gitmiştir. Bir dönem batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıkarak Almanya, Fransa ve İsviçre gibi yerleri gezme fırsatı bulmuştur.
=============================================================================================
UZUN
Eserleri
Roman: Hazin Bir Evliliğin Romanı, Kazaklar, Anna Karenina, Hacı Murat, Çocukluğum, Savaş ve Barış, Kadının Ruhu
Öykü: Baskın, Usta ve Çırak, Holstomer, İki Süvari Subayı, Toprak Ağasının Sabahı
Tolstoy Hayatı Uzun
Tolstoy lüksten sıkıldığı için köyünde bir okul kurmuştur. Huzura kavuştuğunu dile getirdikten sonra 1862 yılında evlenmiştir. Tolstoy evlendiği zaman karısı 16 yaşındaydı. Tolstoy’un bu evlilikten 12 tane çocuğu olmuştur. Ancak 5’i kısa sürede ölmüştür. En önemli eserleri olarak sayılan “Savaş ve Barış” ile “Anne Karenina” yı bu dönemlerde yazmıştır. Tolstoy eserlerini yazarken karısı onun en büyük yardımcısı idi. Hatta bu sürede Savaş ve Barış eserinin düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Rus köylüsünün perişan durumu ve yoksul hayatı onu hep üzmekteydi. Bu nedenle de bütün servetini köylülere dağıtmıştır. Daha sonrasında ise onlar gibi yaşamaya başlamıştır. Sürekli kötü giyinip giydiği elbiseleri kendisi dikmekteydi. Ancak değişmeyen yönleri de vardı. Mesela bıkıp usanmadan yaması gibi bir özelliği vardı. “İnciler”, “Efendi ile Uşak”, “Karanlıkların Gücü” gibi eserlerini hep bu yıllarda yazmıştır. Eserlerinde her zaman insanlığın çeşitli meselelerine değinmiştir. Bu nedenle de sanatsal ve fikirsel bir değeri vardır.
Tolstoy Edebi Kişiliği
Tolstoy her zaman gerçekçi yazarlığını ön plana çıkarmıştır. Verdiği birçok önemli ve gerçekçi eserler ile de realizmin en güçlü temsilcileri arasında yer almaktadır. Eserlerinde her zaman kendi ülkesinin içinde bulunduğu durumları anlatmış ve köylü halkının çektiği sıkıntıları ve yoksullukları ön planda tutarak ahlakçı bir üslup sergilemiştir. Yazarlığının dışında çok iyi bir filozof olarak da dünyada ün kazanmıştır. Yaşama sunulan bir destan olarak nitelendirilen “Savaş ve Barış” romanını Napolyon Savaşları sırasında yazmıştır. Bu romanda geniş bir süreci kaleme almıştır. Ayrıca somut özellikleri canlandırarak yüksek başarı düzeyini de ele almıştır. Tolstoy realizm akımının hiç şüphesiz en önemli temsilcisidir.