ÖZET
Hayatı Kısaca
Türk tiyatro sanatçısı ve şair olan Suat Taşer 1919 yılında İstanbul’da doğmuştur. Şair ve tiyatro sanatçısı olmasının yanı sıra aynı zamanda da çevirmendir. Ankara Devlet Konservatuvarı Bölümü başarılı bir şekilde bitirmiştir. Buradan mezun olduktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk yapmıştır. Daha sonrasında ise Ankara Radyosunda spikerlik yapmıştır. Hayatı boyunca çeşitli yerlerde farklı işler yapmıştır. Ege Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bir zamanlar İzmir Devlet Tiyatrosu müdürlüğü de yapmıştır. 1938 yılında ilk şiirini Serveti Fünun – Uyanış dergisinde yayımlamıştır. Birçok edebiyat dergisinde şiirleri yayınlanmıştır. Dönemin ünlü edebiyat dergileri olan “Dost, Kaynak, Pınar, Yeditepe, Varlık, Adımlar, Ataç, Yürüyüş, Yeryüzü” gibi dergilerde şiirleri yayınlanmıştır. Yeryüzü dergisinde yayınlanan bir şiiri yüzünden de Türk Ceza Kanunu’nun 142. Maddesine aykırılık ettiği gerekçesiyle yargılanmıştır. Ancak daha sonrasında aklanarak temize çıkmıştır. Toplumcu şairler arasında yer almaktadır. Günümüzde İzmir’de bulunan Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosuna adı verilmiştir.
Eserleri
Haraç Mezat (1954), Evrende Ellerimiz (1968), Bir (1942), Merhaba (1952), İkinci Kurtuluş (1960), Hayret Bey’in Serüveni (1968), Sahneye Koyma Sanatı (1967), Hürriyet (1945), 1943 (1943)
UZUN
Suat Taşer Hayatı Uzun
İstanbul’un Paşabahçe semtinde 1919 yılında doğmuştur. Babasının adı İbrahim ve annesini adı ise Emine’dir. İlkokul eğitimini Avanos Kızılırmak İlkokulunda görmüştür. Ortaokulu ise Ankara Erkek Lisesinin Ortaokulu bölümünde bitirmiştir. İstanbul Vefa Lisesinde öğrenim görmekte iken 10. Sınıfta öğrenimini yarıda bırakarak Devlet Konservatuvarına devam etmiştir.
Buradan mezun olduktan sonra tiyatroculuğa adım atmıştır. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk yapmıştır. Ayrıca Ankara Radyosunda spikerlik yapmıştır. 1946 – 1947 yılları arasında ise askerliğini yapmıştır. Edebiyat hayatına şiir ile başlamıştır ve yayınlanan ilk eserleri de şiir ile olmuştur. 1940’lı kuşağının toplumcu şairleri arasında yer almıştır ve toplumcu şiirleri dönemin birçok ünlü dergisinde yayınlanmıştır.
Şiirleri Kaynak, Pınar, Yürüyüş, Varlık, Ataç, Adımlar, Dost gibi dönemin önde gelen edebiyat dergilerinde yayınlanmıştır. Şiir hayatının ilk dönemlerinde nutuk özelliği gösteren ve toplumsal konuları işleyen şiirler yazmıştır. Bu şiirlerde hep toplumsal konuları işlemiştir. Bazı şiirlerinde ise argoya rastlamak mümkündür. Ömer Faruk Toprak ile arkadaş olmuştur. Ömer Faruk Toprak ile arkadaş olduktan sonra “Hürriyet” adlı bir ortak şiir kitabı çıkarmışlardır. Ünlü şair 17 Kasım 1982 tarihinde hayatına veda etmiştir.
Suat Taşer Edebi Kişiliği
Cumhuriyet devri şairlerindendir. Ankara Devlet Tiyatrosunda oyunculuk yaparak iş hayatına başlamıştır. Bir dönem İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü de yapmıştır. Yazdığı ilk şiirlerini Serveti Fünun – Uyanış dergisinde 1938 yılında yayınlamıştır. Daha sonrasında şiirlerini Varlık dergisinde de yayınlamıştır. 1942 – 1950 yılları arasında toplumcu şiirler yazmıştır. 1950 li yıllardan sonra yazdığı şiirlerinde ise bireysel konularını işlemiştir. Şiirlerinin yanı sıra aynı zamanda tiyatro eleştirileri de yapan yazar tiyatro üzerine kitaplar da yazmıştır. Ayrıca çeşitli türlerde çeviriler de yaparak bunları kitaplarda toplamıştır.