SIKINTI
Sıkıntı; fakirlik, bela, felaket veya başarısızlık gibi olumsuz etkenlerden dolayı içimizde yaşadığımız olumsuz ruh hali olarak tanımlanabilir. Buna bir tür mutsuzluk da diyebiliriz. Her insanın sıkıntılı olduğu durumlar olabilir. Örneğin zengin bir adam, bir hastalık yüzünden; yakışıklı bir çocuk, sevgilisinden ayrıldığı için, imanlı bir kadın parasız kaldığı için, bir öğrenci, kötü not aldığı için çeşitli huzursuzluklar, sıkıntılar yaşayabilir.
Biz ne yaparsak yapalım bunun önüne geçemeyiz. Zaten sıkıntısız bir hayatın çok güzel olacağını düşünmek de pek mantıklı değildir. Varlıkların, eylemlerin veya durumların güzelliği biraz da zıtlarının var olması ile ilgilidir. Örneğin fakirlik olmasaydı zenginliğin; başarısızlık olmasaydı başarının; hastalık olmasaydı da sağlığın kıymetini bilemezdik. Bu nedenle hayatın bazen acılı, sıkıntılı geçmesi gayet normal ve gereklidir.
Ancak her şeyin aşırısı nasıl zararlı oluyorsa, sıkıntının fazlası da kişiye zarar verir. Kişi sürekli sıkıntılı ve stresliyse zamanla vücudu bile bu durumdan etkilenir. Örneğin saçlar erken beyazlar, bağışıklık sistemi daha zayıf olduğu için hastalıklara açık olur. Bu nedenle mümkün olduğunca, hayatımızı sıkıntılardan arındırmamız gerekir. Bunun için de çok çalışmak, dikkatli olmak, tedbir almak gerekir. Bunlara dikkat ettiğimiz sürece; yaşadığımız sıkıntıları en aza indirebiliriz.