Sezai Karakoç Hayatı ve Eserleri

Türk Edebiyatı’nın en ünlü ve yeri doldurulmaz şairlerinden biridir, Sezai Karakoç. Onun hayatındaki sadelik eserleri ile bütünleşti ve ortaya göz alıcı şiirler çıktı. Hayatı boyunca pek çok eser veren Sezai Karakoç Türk Edebiyatı’na ismini altın harflerle yazdırdı. Edebi kişiliği ile hayatını bir bütün haline getiren şair, edebiyat tarihinde derin izler bıraktı.
 Şairin Hayatı
            Sezai Karakoç, 1933 yılında, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini 1950 yılında yatılı olarak tamamlamıştır. Lisans öğrenimini, 1955 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Maliye ve İktisat Bölümü’nde tamamlamış, eğitim hayatı böylece sona ermiştir. Bu yıllardan sonra, çalışmaya başlayan Sezai Karakoç; ilk olarak 1956-1965 yılları arasında, Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde yer almıştır.
            Şair Karakoç, çalışma hayatı boyunca hep dürüst ve çalışkan bir tavır göstermiştir. 1965 yılında da memurluktan istifa etmiştir. Memuriyet hayatı, sona erdikten sonra, gazetecilik ve yayıncılık işlerine başlamıştır. Şair Karakoç’un, edebi kişiliği ile iş hayatının paralellik göstermesi söz konusu hale gelmiştir. Eserleri, bu paralelliğin arasında meydana gelmiştir. Diriliş dergisi, önce aylık olarak, sonra da haftada iki kez olarak yayınlanmıştır. 1971 yılından sonra, kısa süreliğine Gelirler Genel Müdürlüğü’nde, kontrolörlük görevinde bulunmuştur. 1974 yılından sonra, devlet memurluğundan tekrar ayrılarak gazeteciliğe ve yayın hayatına geri dönmüştür. Yazılarını; Yeni İstiklal, Yeni İstanbul, Milli Gazete ve Bab-ı Ali’de Sabah, gazetelerinde okuyucuya sunmuştur.
 Şairin Edebi Kişiliği
 Şair Sezai Karakoç, hem şahsi hayatı ve hem de edebi kişiliği ile edebiyat tarihinin önde gelen isimlerinden biri olmuştur. Şair ilk olarak, İkinci Yeni Akımı doğrultusunda ortaya çıkardığı eserleriile tanınmaktadır.
            Sonraki yıllarda tamamen kendisinin öngördüğü eserleri ile edebi hayatına devam etmiştir. Şiirlerinde imgesel anlatıma hayli önem veren Sezai Karakoç, şahsına özgü edebi kişiliği ile gönüllerde taht kurmuştur. Şair, şiirlerinde yoğun olarak, mistik ve İslami unsurlara yer vermiştir. İlk şiiri Hisar dergisinde, 1951 yılında yayınlanmış, okuyucuyla buluşmuştur. Üniversite okurken, 1955 yılında Şiir Sanatı isimli dergiyi çıkarmıştır. Şairin şiirleri; Mülkiye, XX. Asır, Yenilik, İstanbul ve Şiir Sanatı dergilerinde yayınlanmıştır.
            Şair Karakoç’un eserleri, şiirler ile sınırlı kalmamıştır. Pek çok gazetede yazıları yayınlanmış ve edebi kişiliğizamanla daha da zengin hale gelmiştir. Gazete yazılarında, İslam toplumlarının dünya üzerinde bulunan diğer medeniyetler arasındaki yerini kaleme almıştır. Mevcut İslam medeniyeti içinde, modern bir toplumu amaçlamıştır.
 Şairin Eserleri

 

            Sezai Karakoç, yazdığı şiirlerle akıllara kazınan bir şair olmuştur. Körfez, Şahdamarı, Hızır’la Kırk Saat, Sesler, Taha’nın Kitabı, Kıyamet Aşısı, Gül Muştusu, Zamana Adanmış Sözler, Şiirler, Ayinler, Leyla ile Mecnun, Ateş Dansı, Alınyazısı Saati, şairin şiirleridir. Sezai Karakoç, deneme ve inceleme alanında verdiği eserleri ile de tanınmaktadır. Yunus Emre, Yazılar, İslam’ın Dirilişi, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Mehmet Akif, Mağara ve Işık, Edebiyat Yazıları 1 ve 2, bu türdeki eserleridir.

Yorum yapın