ÖZET
Hayatı Kısaca
Sevgi Soysal 30 Eylül 1936 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Babası aslen Selanik’ li bürokrat ve mimardır. Annesi ise Alman bir ailenin kızı olan Sevgi Yenen’ dir. 1952 yılında Ankara Kız Lisesini bitirerek Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Tarih okumuştur. Daha sonrasında bir süre sonra ise dönemin şair ve çevirmenlerinden olan Özdemir Nutku ile evlenmiştir. İkisi birlikte Almanya’ya gitmişlerdir. Sevgi Soysal burada Göttingen Üniversitesi’nde arkeoloji ve tiyatro dersleri vermiştir. 1958 yılında Türkiye’ye dönmüşlerdir ve burada bir erkek çocukları olmuştur. Daha sonrasında ise Ankara’da Ankara Radyosu’nda ve Alman Kültür Merkezi ve İrtibat Bürosu’nda 190 – 1961 yılları arasında çalışmıştır. “Yeni Gerçeklik” akımının izlerini taşıyan öykü ve yazılar yazmıştır. Bu kapsamda toplum karşısında bireyin tedirginliğini öne çıkaran eserlerini “Yelken”, “Dost”, “Yeditepe”, “Ataç” ve “Değişim” dergilerinde yayımlamıştır. Haldun Dormen’in yönettiği 1961 yılında Ankara Meydan Sahnesi’nde “Zafer Madalyası” isimli oyunda ise tek kadın rolünü oynamıştır. 1962 yılında ise ilk öykü kitabı ola “Tutkulu Perçem” yayımlanmıştır.
Eserleri
Şafak, Tutkulu Perçem, Bakmak, Barış Adlı Çocuk, Tante Rosa, Yürümek, Hoş Geldin Ölüm, Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu
UZUN
Sevgi Soysal Hayatı Uzun
Sevgi Soysal Başar Sabuncu ile 1965 yılında evlenmiştir. Yine bu yıllarda TRT program uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Öyküler 1965 -1969 yılları arasında “Papirus” ve “Yeni Dergi” de yayımlanmaya başlamıştır. Yine bu yıllarda tezini teslim ederek arkeoloji diplomasını da almıştır.
Birbirine bağlı öykülerin oluşturduğu “Tante Rosa” kitabını teyzesi Rosel’in kişiliğinden yola çıkarak yazmıştır. Yine bu dönemlerde yazdığı ve kadın – erkek ilişkisi ve evliliğin anlatıldığı ilk roman olan “Yürümek” ile TRT Sanat Ödülleri Yarışması Başarı Ödülü’nü kazanmıştır.
Türkiye’nin en önemli dönemlerinden olan 12 Mart dönemi Sevgi Soysal üzerinde de önemli derin izler bırakmıştır. “Yürümek” adlı eseri müstehcenlik içerdiği gerekçesi ile toplatılmıştır. Bu durumda Sevgi Soysal kısa bir tutukluluk geçirdi ve TRT’ den ayrılmak zorunda kalmıştır. Anayasa profesörü olan Mümtaz Soysal ile Mamak Cezaevinde evlenmiştir.
Daha sonrasında yine siyasal nedenlerden dolayı tutuklandı ve belli bir dönem Yıldırım Bölge’de bir dönem de sürgün yediği Adana’da kalmıştır. Cezaevinde yazdığı “Yenişehir’ de Bir Öğle Vakti” romanı ile Orhan Kemal Roman Armağanı ödülünü 1974 yılında kazanmıştır.
Sevgi Soysal Edebi Kişiliği
Sevgi Soysal edebiyat hayatına yazdığı öykü ile başlamıştır. Yazdığı ilk öykü yazıları çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. İlk dönemde yazdığı eserlerinde bireyin ruhsal durumlarını işlemiştir. Papirus ve Yeni Dergi’ de yazdığı öyküler ile1965 – 1969 yılları arasında çok farklı bir tarza yönelmiştir. 12 Mart 1960 sonrasında yaşanan siyasi olaylar nedeniyle de tutuklanmıştır. Hatta “Yürümek” adlı romanı kötü içerik barındırdığı gerekçesi ile toplatılmıştır. Bu dönem Sevgi Soysalın geçirdiği en zor dönemdir. Daha sonrasında ise gerçekçi toplumcu roman ve öyküler yazmaya devam etmiştir.