Şemsi Belli Hayatı Kısaca

Şemsi Belli Hayatı
            1925 yılında Dünya’ya gelmiştir. Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı bulunmakta olan Kızıl uşağı köyünde hayatı başlamıştır.1956 yılında Ankara Hukuk Fakültesinden mezun olarak öğrenim hayatı tamamlamıştır.
            Hayatına avukatlık, gazetecilik, öğretmenlik, radyo-televizyon programları sunmuş, dergi ve gazeteler çıkartmış, parti genel sekreterliği gibi birçok meslek sığdırmıştır. Bir dönem Milletvekilliğine adaylığını koymuş ancak Milletvekili seçilememiştir. Parti genel sekreterliği yapmıştır.
            1958 yılında hayatını Gülsen Hanım’la birleştiren yazarın üç tanede oğlu Dünya’ya gelmiştir. Edebiyatçı 1995 yılında İstanbul’da Dünya’ya gözlerini yummuştur. Hayatı 1925 yılında Malatya’da başlamış olan yazar 1995 yılında İstanbul’da hayatı sona ermiştir. Yetmiş yıl süren hayatı, eserleri ile anılmasını sağlamıştır.
 Şemsi Belli Edebi Kişiliği
            Şemsi Bellinin yazmış olduğu ilk şiiri Maceralar Dünyası Dergisi ile 1939 yılında yayınlanmıştır. İlk şiirlerini Halk şiiri etkisiyle çıkaran şair daha sonra serbest şiire yönelmiştir. Düz yazı şiirleri de yazmış olan şair bu alan da en iyi şairlerden birisidir. Daha sonraları başka bir şair arkadaşıyla birlikte düz yazı yazan şiir topluluğundan ayrılmışlardır. Anayasso şiirinde de olduğu gibi şair o dönemde kırsal şiirlere yönelmiştir.
            Anayasso şiiri ile aynı zamanda doğuda yaşamakta olan insanların durumlarını da gündeme getirdiği için ülkede büyük ilgi uyandırmıştır. Edebi kişiliği böyle devam etmekte olan şair şiirleri İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Arapça ve Türkçeye çevirilerde yapmıştır. Bir süre takma isimleri ile mizah dergilerinde mizah da yazmıştır. Yazmış olduğu bazı şiirleri bestelemiş ve şarkı olarak söylenmeye başlanmıştır.
           
            Bestelenmiş olan şiirleri; Bir Yangının Külü, Aşiyan Yolları, Bağı Hüsnün O Güzel Dalları Soldu, Yok Artık Tahammülü Bu Ateşe Gönlümün, Gözümde Özleyiş ve Emmioğlu gibi bazı eserleri bestelenmiştir. Edebi kişiliği bu şekilde devam etmiştir şairin. Edebi kişiliği, edebi hayatına parti genel sekreterliği de yapmıştır.
            Melih Yılmaz tarafından Şemsi Bellinin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği anlatıldığı bir kitap hazırlanmıştır. Bu kitap Malatya kitaplığı ile yayınlanmıştır.
 Şemsi Belli Eserleri
 Şairin bazı eserleri;
 Köy Akşamları
 Bahar Şarkısı
 Başşehir Sokağı
 Güz çiçeği I
 Bahar Güneşi
 Şeytan Diyor Ki
 Ağabeyim Mustafa Kemal
 Yavru Vatan’dan Notlar
 Cumhuriyet’in Eşiğinde Kıbrıs
 Can kuşum
 Uykusuz Trenler
 Boncuk Kutusu
 Karpuz Dilimi
 İpek Kaplı Defter
 Gelinin Telleri
 Öpme Beni Bu Akşam
 Büyük Paydos
 Satırbaşı
 Güz çiçeği II
 Anayasso (Doğu Anadolu şiirleri)
 Anayasso (5 bölümlük oyun)
 Bir Yangının Külü
 Otopsi
 Renkli Balonlar
 Tükenmez Kalem
 Ağa Kapısı
 Çocukluğundan Liderliğine Kadar Bülent Ecevit
 Aşk Dersleri
 Babıali
 Atatürk’ün Aşk Hayatı
 Zeydo Ağa
 Fikrîye
 Cudi
             Gibi birçok eserleri bulunmakta olan şair bir tek şiir de eserler vermemiştir. Tiyatro, gezi yazısı, anı gibi birçok eserleri de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra şairin bestelenmiş eserleri de bulunmaktadır.
            Öğretmenlikten genel müdürlüğe kadar yapmış olduğu her işi en iyi şekilde yapan yazar yazmış olduğu eserleri ile de adından çokça bahsettirmiştir.

 

            Bestelenmiş olan eserleri ile günümüzde dahi adından bahsedilmeye devam edilen yazar birçok şiir yazmış başka dallarda eserler vermiştir.

Yorum yapın