ÖZET
Hayatı Kısaca
Şair Eşref 1847 yılında Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde doğdu olarak bilinmektedir. Türk şairlerimizdendir. Şair kimliğinin yanı sıra kaymakamlık da yapmıştır. Türk edebiyatının hiciv ustası olarak bilinmektedir. Haksızlığın her zaman karşısında durmuştur. Bu nedenle de karşılaştığı yolsuzlukların hep sonuna kadar üstüne gitmiştir. Hicviyelerini genel itibari ile özellikle kıtalar halinde olmak üzere gazel, kaside, muhammes biçiminde yazmıştır.
İlköğrenimini Gelenbe’de tamamladıktan sonra Manisa’da Hatuniye Medresesi’nde Arapça ve Farsça dersleri almıştır. Özel öğretmenlerden tarih ve matematik öğrenmiştir. 1870 yılında Manisa Vilayet Tahrirat Keleminde memur olarak çalışmıştır. Ayrıca Turgutlu, Akhisar ve Alaşehir’de mal müdürlüğü yapmıştır. Daha sonrasında ise Fatsa kaymakamlığına atanmıştır. Ardından buradan sonra Acıpayam, Ünye ve Buldan gibi yerlerde kaymakamlık yapmıştır. Doğu illerinde de görevlerde buluna Şair Eşref burada Ermenice konuşmayı ve Fransızca okumayı öğrenmiştir. Gördes kaymakamlığı görevi yaptığı sırada karşılaştığı ve gördüğü yolsuzlukları şiirleri ile hicvetmiştir. Ayrıca gizli bir cemiyet kurduğu ile ilgi suçlama yapılarak hapse mahkûm edilmiştir.
Eserleri
Hasbihal Yahut Eşref ve Kemal (1908), İstimdad (1905), Deccal (1904 – 1907), İran’da Yangın Var (1908), Şah ve Padişah (1906)
Şair Eşref Edebi Kişiliği
Hiciv şiirlerinin en önemli ve güzel örneklerini Şair Eşref vermiştir. Hicivleri genel olarak iğnelidir. Oldukça ince hicivlerinin karşısında çirkin ve kaba manzum söğüntüleri de vardır. Hicivlerini yazarken gazel, kaside, muhammes, kıta gibi divan şiiri nazım şekillerini aruz ile birlikte kullanmıştır. Hicivleri o kadar iğnelidir ki okurken adeta yüz kızartmadan okumak imkânsızdır. Kaymakamlık yaptığı dönemde karşılaştığı yolsuzluklar ile ilgili de hicivler yazmıştır. Özellikle bu hicivlerinde keskin zekâsı bariz bir şekilde görülmektedir. Aruz ölçüsünü kullanarak eser vermiştir. Eserlerinde işlediği konular genel itibari ile toplumsal konulardır.