ÖZET
Hayatı Kısaca
Asıl adı Mustafa Pertev’dir. 2 Eylül 1907 tarihinde Osmanlı İmparatorluğuna bağlı Darıdere’de doğmuştur. Türk halkbilimcisi, halk edebiyatçısı ve folklor araştırmacısıdır. İstanbul Erkek Lisesini 1927 yılında İstanbul Edebiyat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü ise 1930 yılında bitirmiştir. Bir dönem ünlü yazarlarımızdan olan Fuad Köprülü’nün asistanlığını yapmıştır.
1941 yılında Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği tezi ile birlikte doçent olmuştur. Halk Edebiyatı Kürsüsü ’nün kurucu başkanıdır. Dönemin iktidarı olan CHP komünizmi yaydığı gerekçesi ile Halk Edebiyatı Kürsüsü ’nü kapatınca yurtdışına gitmiştir. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerde çalışmıştır. Behice Boran’ın olan Yurt ve Dünya dergisini 1940 lı yıllarda yönetmiştir. Stanford Üniversitesinin Türkiye bölümün kurmuştur. Paris’te öldüğü yıla kadar CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de çalışmıştır. 1998 yılında Paris’te hayatını kaybetmiştir.
UZUN
Eserleri
Halk Hikâyeleri ve Halk Hikâyeciliği (1946), Halk Edebiyatı Dersleri (1943), Az Gittik Uz Gittik (1969), Gökoğlu Destanı (1931), Folklor ve Edebiyat I (1939), Folklor ve Edebiyat II (1954), Zaman Zaman İçinde (1958), İzahlı Halk Şiiri (1946), 100 Soruda Türk Folkloru (1973), Bey Böyrek Hikâyesine Ait Metinler (1939), Nasreddin Hoca (1996)
Pertev Naili Boratav Hayatı Uzun
Türk edebiyatı ve folklor üzerine çok fazla kafa yormuş bir yazardır. Folklor üzerinde çok fazla çalışması vardır. Aynı zamanda eserlerinin çoğu folklor ile ilgilidir. Aynı zamanda halk öyküsü ve masal derlemiştir. Bilim ile de ilgilenen Boratav aynı zamanda bir bilim adamıdır. Çocukken annesinin anlattığı masallarla büyümüştür. Çocukluğu genellikle babasının kaymakam olarak görev yaptığı Arapsun, Develi ve Mudurnu da geçmiştir. Orta öğretimine 1924 yılında İstanbul’da Kumkapı Fransız Kolejinde başlamıştır. Daha sonrasında 1927 yılında İstanbul Erkek Lisesine geçerek öğretimini burada tamamlamıştır.
1927 ve 1930 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni “Köroğlu Destanı” isimli teziyle bitirmiştir. Aynı üniversiteye bağlı Türkiyat Enstitüsü’nde 1932 yılına kadar hocası olan Fuad Köprülü’nün asistanlığını yapmıştır. Konya Lisesinde 4 yıl edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Daha sonrasında ise bur ile Almanya’ya gitmiştir. Berlin’de folklor konusunda incelemeler yapma fırsatı bulmuştur. Almanya’da 1 yıl kadar kısa bir süre kalarak Türkiye’ye geri dönmüştür. Ankara’da Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesinde yeni kurulan Halk Edebiyatı bölümüne doçent olarak atanmıştır. Daha sonrasında ise Anadolu’nun birçok yerini gezerek folklor ve halk edebiyatı ürünleri derlemiştir.
Pertev Naili Boratav Edebi Hayatı
1945 yılında Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde Sabahattin Eyuboğlu ile birlikte folklor derlemeleri ile birlikte geleceğin öğretmenlerini yetiştirmeye başladı. Burada yetiştirdiği öğretmenler ise ileride folklor konusunda çok başarılı olmuş kişilerdir. Sözlü kaynaklardan Türk folkloru ve halk edebiyatı ile ilgili derlemeler yapmıştır. Ayrıca bu ürünlerin ortaya çıkış biçimi ve ortaya çıkış koşullarını incelemiştir. Derlemeleri ve çıkardığı sonuçları baz alarak başka ülkelerle karşılaştırarak evrensel özelliklerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır.