Okumanın Faydalarını Nasıl Arttırabiliriz? (Sohbet Yazısı)

OKUMADA SEÇİCİ OLMAK

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, burada bahsedilen ”okuma” kavramı, sadece eline bir kitap alarak okuma ile sınırlı değildir. Gelişen teknoloji ve insanoğlunun değişen ihtiyaçları, okuma alışkanlıklarımızı da değiştirdi, değiştirmek zorundaydı. Nitekim, artık sadece kitaplara bağımlı değiliz.

Elimizde dünyanın her türlü bilgisini önümüze seren internet gibi bir nimet var. Bu nimet sayesinde, kitaplara yığınla para ödemek zorunda kalmadan da istediğimiz bilgileri edinebiliyoruz. Peki, internette okuduklarımız kitap okumak yerine geçer mi? Elbette geçer. Hatta daha faydalı olduğunu bil söyleyebilirim. Neden peki? Dikkat edersek, yazımın başlığını ”okumada seçici olmak” şeklinde kullandım. İşte, internet veya benzeri teknoloji sistemleri de okumada seçici olmamızı sağlıyor.

Sizce insan her şeyi okumalı mı? Genellikle halkımız şöyle bir düşünceye sahiptir: ”Oku da ne okursan oku!” İşte, ben bu fikre hiç katılmıyorum. Ne demek ”ne okursan oku”? Bana faydası olmayan şeyi neden okuyayım? Bu değerli zamanımı neden harcayayım.

Bana sorarsanız, belli bir genel kültür seviyesinden sonra insan artık okumada çok seçici olmalıdır. Hayatta binlerce alan var. İnsan kendisine bir alan seçmeli ve alanda uzmanlaşmak için kendisini geliştirme çabasına girmelidir. İşte, bunun bir yolu da okumada seçici olmaktır.

Ne olursan ol, olduğunun en iyisi ol derler. Olduğunun en iyisi olmak için de o şeye odaklanman gerekir. Zamanımız değerli ve ömrümüz de her şeyi öğrenmek için çok kısa. Seçici olmanın önemi de buradan geliyor zaten.

Siz siz olun her şeyi okumayın, size lazım olanı, sizi geliştirecek olanı okuyun yeter. Okumak, kitapla sınırlı değildir. Facebook’ta okuduğunuz bir öykü, internette okuduğunuz bir makale, bir haber sayfasında okuduğunuz bir haber de okumanın alasıdır.

Sadece ortaokul yıllarında bile okuduğum roman sayısı üç yüzü geçkindir. Bana faydası oldu mu peki? Elbette oldu; ancak olması gereken kadar değil; zira okuduğum romanların neredeyse tamamının konuları aynı idi. Okurken hoş vakit geçirdim, dilimin az çok zenginleşmesini sağladım; ancak ihtiyacım olanı okusaydım, farklı farklı kitaplar okusaydım belki netice çok daha iyi olacaktı.

Şimdi romanları sadece güzel vakit geçirmek için okuyorum. Ancak kendimi geliştirmek, bir şeyler öğrenmek için daha çok interneti kullanıyorum. Bana hangi bilgi lazımsa Google amcaya soruyorum. İstediğim ve bana katkısı olacak içeriği bulup dakikalar içinde ihtiyacımı gidermiş oluyorum.

Sizlere de tavsiyem budur. Zamanımız kısıtlı, her şeyi okuyamayız. Size faydası olan, sizi alanınızda yetiştirecek geliştirecek şeyler okumaya bakın…

Yorum yapın