ÖZET
Kısaca Hayatı
İpek Ongun 7 Ocak 1942 yılında Ankara’da doğdu. Sevim İpek Ongun tam ismidir. Edebiyat öğretmeni Fatma Aliye Hanım annesi, subay Nusret Erden babasıdır. İpek Ongun, Ankara Koleji ve Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde okudu. Doğan Kardeş dergisinde lise yıllarındayken çeviriler yaptı. Böylece yazı hayatına başlamış oldu. İlk çocuk romanı olan Mektup Arkadaşlarını 1980 yılında yayınladı. İlk gençlik romanıysa Yaş On Yedi’dir. Altın Kitap Ödülü’nü 1991 yılında Tüyap’ta almaya hak kazandı. 1995-1996, 2003-2004, 2006 yıllarında Meslek Hizmeti ödüllerine layık görüldü. Bu ödülleri kazanmasındaki en önemli etken gençleri konu alarak ortaya çıkardığı çalışmalardır. İpek Ongun evli ve iki genç kadın annesidir. Yazı hayatına Mersin’de devam etmektedir.
Eserleri: Arkadaşlar Arasında, Bu Hayat Sizin, Bir Genç Kızın Gizli Defteri, Lütfen Beni Anla, İşte Hayat, Sabah Pırıltıları, Bir Pırıltıdır Yaşamak, Yarım Elma, Yaş On Yedi
İpek Ongun Edebi Kişiliği
Yazı hayatına 1980 yılında başlayan İpek Ongun’un ilk eseri Mektup Arkadaşları’dır. Çocuk kitabı olan bu eserini Kamp Arkadaşları ile Afacanlar Çetesi takip etmiştir. Gençlik romanlarının ilki Yaş On Yedi’dir. Bir Genç Kızın Gizli Defteri en çok sevilen romanlarından biri olmuştur. Gençler için yazdığı romanlar arasında Bir Pırıltıdır Yaşamak, Bu Hayat Sizin ve Lütfen Beni Anla üçlemesidir. Oriflame firması 1998 yılında 250.000 kişiyle yaptığı anket sonucuna göre İpek Ongun’u yılın en başarılı olan kadın yazarı seçmiştir. Okul ve dernekler tarafından verilen çeşitli ödülleri de vardır. Arkadaşlar Arasında, Adım Adım Hayata, Kendi Ayakları Üstünde, Şimdi Düğün Zamanı, İşte Hayat, Hayat Devam Ediyor romanlarından bazılarıdır. Yarım Elma Gönül Alma ile Sabah Parıltıları kitapları Sabah gazetesindeki yazılarının toplanmış halidir. Gençlere kitap okumayı sevdirdi. Onlara sorgulamayı, yaşamın önemini vurguladı. Yaşam kültürlerini geliştirmeyi amaçladı. Bilinç taşımanın önemini eserlerinde belirtti. Gençlere hayatın anlam ifadesini bulmalarını ve başkalarına da bunu aşılamalarını öğretti. Böylece gençlik romanları farkındalık yaratan bir yazar olmuştur. Yaş On Yedi ve Bir Genç Kızın Gizli Defteri ilk gençlik romanlarıdır.