Hüseyin Nihal Atsız Hayatı (Kısa ve Uzun) Eserleri

ÖZET
Hayatı Kısaca

Hüseyin Nihal Atsız 12 Ocak 1905 tarihinde İstanbul’un Kadıköy semtinde Dünya’ya gelmiştir. İlköğrenimini Kadıköy’de yer alan çeşitli okullarda tamamladıktan sonra orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbul Sultanilerinde tamamlamıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra Askeri Tıbbiyeye yazılmıştır.
Yükseköğrenim çağına geldiği ve Askeri Tıbbiyeye başladığı dönemlerde Türkçülük fikir akımının etkisi altına yavaş yavaş girmiştir. Ziya Gökalp’in cenaze töreninin yapıldığı günün gecesinde Türkçülük fikrine karşı olan öğrenciler ile kavga etmiştir. Daha sonra da aralarında problem yaşamış olduğu Arap asıllı Bağdatlı Mesut Süreyya Efendi adındaki bir mülazıma selam vermeyince 4 Mart 1925 senesinde 3. Sınıfta eğitimini alırken Askeri Tıbbiye’den çıkarılmıştır.
Bu olayların ardından üç ay Kabataş Erkek Lisesi’nde yardımcı öğretmenlik görevini üstlendikten sonra Deniz Yolları’nın Mahmut Şevket Paşa isimli vapurunda kâtip muavini olarak görev almıştır. 11 Aralık 1975 tarihinde vefat etmiştir.
UZUN
Hüseyin Nihal Atsız Eserleri

Roman: Dalkavuklar Gecesi(1941), Bozkurtların Ölümü(1946), Bozkurtlar Diriliyor(1949), Deli Kurt(1958), Z Vitamini(1959), Ruh Adam(1972)
Öykü: Dönüş, Şehidlerin Duası, Erkek Kız, İki Onbaşı, Her Çağın Masalı: Boz Oğlanla Sarı Yılan
Şiir: Yolların Sonu(1946)
İnceleme: Türk Tarihi Üzerine Toplamalar, Türkler ve Osmanlı Sultanları Tarihi, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Ülküsü, Osmanlı Tarihine Ait Takvimler, Türk Tarihinde Meseleler
Hüseyin Nihal Atsız Hayatı Uzun

İlkokula altı yaşında Kadıköy’de yer alan Fransız Okulu’nda başlamıştır. Okulda çıkan bir yangın sonucunda okulun yanması üzerine aynı semtte yer alan Alman Okulu’na gönderilmiştir. İstanbul Sultanisinin 10. Sınıfında eğitimini aldığı sırada Askeri Tıbbiye’ye girer ve buradaki eğitiminin ardından Kabataş Lisesi’nde üç ay süreyle yardımcı öğretmenlik görevini yürütür. 1926 senesinde İstanbul Darülfününu’nun Edebiyat Fakültesi’ne yatılı olarak kayıt olur. Fakülteden mezun olduktan sonra hocası olan Köprülü, Maarif Vekâleti nezdinde Hüseyin Nihal Atsız için aracılık yapar ve sekiz senelik mecburi hizmetten af olur ve Köprülü’nün yanında asistan olarak başlar.
15 Mayıs 1931 senesinde “Atsız Mecmua”yı çıkarmaya başlamıştır. 25 Eylül 1923 tarihine kadar derginin 1 sayısı çıkmıştır. Atsız Orhun Dergisi’ne ait olan 15. Sayıda İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun 1944 Şubat ayında Halkevinde vermiş olduğu konferansta komünistlerin hareket ve sözlerinin küstahça olması nedeniyle devrin başkanlarından olan Şükrü Saraçoğlu’na yönelik “Açık Mektup” yayımlamıştır. Mektuplar zamanla devam edince Atsız’ın öğretmenlik görevine son verilir ve 7 Nisan 1944 tarihinde dergi kapatılır.
Atsız İstanbul’da oturduğundan dolayı tren yoluyla Ankara’ya geçtikten sonra garda binlerce genç tarafından karşılanmıştır ve birçok genç bu karşılamada tutuklanmıştır. 4 ay hapis cezası almıştır ancak daha önce ceza almadığı için iyi hal indirimi olmuştur. Irkçılık – Turancılık davası 7 Eylül 1944 senesinden itibaren haftanın 3 gününde 65 oturum devam etmiştir. 29 Mart 1945 tarihinde gerçekleşen duruşmada Nihal Atsız 6.5 yıl arkadaşları da muhalif cezalar almıştır. 23 Ekim 1945 tarihide tahliye edilmiştir.
1950 – 1951 öğrenim senesinde Haydar Paşa Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olmuştur 2 yıl görevini sürdürmüştür. Süleymaniye Kütüphanesindeki görevine iade edildikten sonra burada 17 yıl çalışmış ve 1969 senesinde emekliye ayrılmıştır. 

Yorum yapın