Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

ÖZET

Halikarnas Balıkçısı Biyografi: Halikarnas Balıkçısı olarak anılan roman ve hikaye yazarının asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. 1890 yılında doğdu. Babası yazar, tarihçi ve vezir Mehmet Şakir Paşa’dır. Annesi ise İsmet Hanım’dır. Halikarnas Balıkçısı’nın doğum yeri ve tarihi konusunda kesin bilgiler bulunmaz.  Bodrum’da yaşadığı yıllarda gazetecilik ve turist rehberliği yapmıştır. 1973 yılındaysa İzmir’de kemik kanseri hastalığından vefat etmiştir. Suat Kabaağaçlı ve İsmet Kabaağaçlı Noonan isimli iki çocuğu vardı.

Eserleri:

Romanları: Ötelerin Çocuğu, Aganta Burina Burinata, Turgut Reis, Uluç Reis, Deniz Gurbetçileri
Denemeleri-İncelemeleri-Mitolojileri: Anadolu Tanrıları, Hey Koca Yurt, Anadolu Efsaneleri, Düşün Yazıları, Hey Koca Yurt
Öyküleri: Yaşasın Deniz, Ege’nin Dibi, Gençlik Denizlerinde, Ege Kıyılarından,  Gülen Ada, Ege’den, Merhaba Akdeniz
Anı: Mavi Sürgün
Çocuk Kitapları: Yol Ver Deniz, Denizin Çağrısı

UZUN

Halikarnas Balıkçısı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Halikarnas Balıkçısı Kimdir? Halikarnas Balıkçısı, gerçek adıyla Cevat Şakir Kabaağaçlı olarak bilinen roman ve hikaye yazarıdır. 1890 yılında doğmuştur. Babası yazar, tarihçi ve vezir Mehmet Şakir Paşa, annesi ise İsmet Hanım’dır. Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Ancak, hayatının büyük bir kısmını Bodrum’da geçirdiği bilinmektedir. Burada gazetecilik ve turist rehberliği yapmıştır. Maalesef, 1973 yılında İzmir’de kemik kanseri hastalığından vefat etmiştir. Suat Kabaağaçlı ve İsmet Kabaağaçlı Noonan isimli iki çocuğu bulunmaktadır.

Halikarnas Balıkçısı’nın eserleri oldukça çeşitlidir:

Romanları:

  1. Ötelerin Çocuğu
  2. Aganta Burina Burinata
  3. Turgut Reis
  4. Uluç Reis
  5. Deniz Gurbetçileri

Denemeleri, İncelemeleri ve Mitolojileri:

  1. Anadolu Tanrıları
  2. Hey Koca Yurt
  3. Anadolu Efsaneleri
  4. Düşün Yazıları
  5. Hey Koca Yurt

Öyküleri:

  1. Yaşasın Deniz
  2. Ege’nin Dibi
  3. Gençlik Denizlerinde
  4. Ege Kıyılarından
  5. Gülen Ada
  6. Ege’den
  7. Merhaba Akdeniz

Anı:

  1. Mavi Sürgün

Çocuk Kitapları:

  1. Yol Ver Deniz
  2. Denizin Çağrısı

Halikarnas Balıkçısı Kimdir: 1890 yılında dünyaya gelen Halikarnas Balıkçısı, asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan ünlü yazar, 13 Ekim 1973 tarihinde İzmir’de hayatını kaybetmiştir. Ailesi Osmanlı dönemine dayanır, amcası II. Abdülhamit’in sadrazamlarından Cevat Şakir Paşa’dır. Çocukluk yıllarını Atina’da geçiren Cevat Şakir, 1904 yılında Robert Koleji’ni bitirmiş ve İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nde Yeni Çağlar Tarihi bölümünden mezun olmuştur. 1913 yılında İtalyan bir bayanla evlenmiş, resim dersleri almış ve evlendikten sonra İtalyanca ve Latince öğrenmiştir.

Cevat Şakir, babasının ölümüne sebep olan bir tabanca olayı nedeniyle 1914 yılında hapse girmiş ve 14 yıl ceza çekmiştir. Verem hastalığına yakalanarak 7 yılın ardından affedilmiş ve tahliye edilmiştir. 1920’li yıllardan itibaren ilk öykülerini yayınlamaya başlamış, ancak hapis cezaları nedeniyle zorlu bir süreç geçirmiştir. 1925 yılında Ankara İstiklal Mahkemesi’nde yargılanarak 3 yıl sürgüne gönderilmiştir. Cezasının son bir buçuk yılı affedilince İstanbul‘a dönmemiş, Bodrum’da yaşamaya karar vermiştir. Bu süreçte “Halikarnas Balıkçısı” takma adını kullanmaya başlamıştır, çünkü Bodrum’un antik çağlardaki ismi Halikarnasos’dur.

Halikarnas Balıkçısı Edebi Kişiliği

Halikarnas Balıkçısı, deniz hikayeleriyle özellikle 1926 yılından sonra tanınmaya başlamıştır. Eserlerinde Ege ve Akdeniz bölgelerini işlemiştir, denize bağlı olaylara ağırlık vermiştir. Balıkçıları, dalgıçları, denizi, gemileri, hayran olduğu denizi anlatan hikayeler ve romanlar yazmıştır. 1971 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Kültür Armağanı’na layık görülmüştür. Mavi Yolculuk düşüncesini gerçekleştirmiştir ve deniz yolculuklarından ilham alarak eserlerinde bu atmosferi yansıtmıştır. Cevat Şakir Kabaağaçlı, sevdiği Bodrum’da hayatının son yıllarını geçirmiş ve burada vefat etmiştir. Mezarı hala Bodrum’dadır.

Halikarnas Balıkçısı Kimdir isimli konumuza kendi düşüncelerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz. Halikarnas Balıkçısı Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri konumuzu okuduğunuz için teşekkür ederiz

Yorum yapın