Fatih Sultan Mehmet, tarihin akışını değiştiren büyük liderlerden biridir. İmparatorluğunun sınırlarını genişleterek, İstanbul’u fethederek ve modernleşmeye yön vererek Osmanlı İmparatorluğu’nu altın çağına taşımıştır. Genç yaşta tahta çıkan ve cesaretiyle ün salan Mehmedl, Konstantinopolis’in fethiyle de unutulmaz bir zaferin altına imza atmıştır. Bu büyük komutanın hayatı, sadece kendi dönemi için değil, tüm dünya tarihini etkilemiş ve iz bırakmıştır.
Fatih Sultan Mehmet Hayatı (Kısaca)
1432 yılının 29 Mart gecesi Edirne’de doğan Fatih Sultan Mehmet, sadece Osmanlı İmparatorluğu değil tüm dünya için önemli bir askeri ve siyasi dehadır. İstanbul’un fethi ile çağ açıp çağ kapatan bir padişah olan II.Mehmet’in annesi Hümâ Hatun, babası ise II.Murad’tır.Molla Gürani tarafından eğitilen ve iki kez tahta çıkmış bir padişah olan Fatih Sultan Mehmet, henüz genç yaşta verdiği zeka dolu emirleri sebebiyle Hristiyan aleminde ve sarayda otorite kurmak isteyen paşalarda büyük bir telaş yaratmış, herkesin dikkatini üzerine toplamıştır. 6 yaşında abisi Ahmed’in ölmesiyle Rum sancakbeyi, 8 yaşında ise diğer abisi Alâeddin Ali ile yer değiştirerek Saruhan Sancakbeyi olmuştur.
Buradaki tecrübeleri onun tahta geçtiğinde çok zeki ve sivri hamleler yapmasına olanak sağlamış, genç yaşta büyük bir ün kazanmasını sağlamıştır. Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca bilen Fatih Sulta Mehmet 1481 yılında çıktığı Anadolu seferinde yolda hayatını kaybetmiştir. Osmanlı’da sıkça görülen gut hastalığından dolayı öldüğü söylense de, zehirlendiği hakkında da dedikodular vardır.
Fatih Sultan Mehmet Hayatı (Uzun)
II. Mehmet, doğduğu sırada başkent olan Edirne’de hayata gözlerini açtı. İki yaşında iken ağabeyi Ahmed’in sancakbeyi olduğu Rum Sancakbeyliği’ne gönderildi. Ancak ağabeyinin vefatı sonrasında, sadece altı yaşındayken Rum Sancakbeyliği görevine başladı. Babasının isteği üzerine diğer abisi Alâeddin Ali ile yer değiştirerek Manisa Saruhan Sancakbeyi olarak eğitimine devam etti. Mehmet, oldukça hırçın ve zeki bir çocuktu. Bu sebeple, birçok hoca denendi, fakat disipliniyle tanınan Molla Gürani görevlendirildi.
1444 yılında, II. Murad’ın doğuda ve batıda barışı sağladığını düşünerek tahttan çekilmesi, ölen şehzadelerin yasını tutma bahanesiyle oldu. Bu durum, II. Mehmet’in ilk kez tahta çıkmasına yol açtı. Ancak genç şehzadenin tahta geçtiğini fırsat bilen düşmanlar, içeride ve dışarıda baskı yapmaya, isyan etmeye ve seferler düzenlemeye başladı. Hristiyanların Edirne’ye bir orduyla geleceğini öğrenen II. Mehmet, babasına şöyle bir mektup gönderdi: “Eğer siz padişahsanız geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok eğer ben padişahsam size emrediyorum, gelin ve ordunun başına geçin.” Bu mektup sonucunda II. Murad tahta geri döndü.
Ardından, 3 Şubat 1451’de II. Murad’ın vefatıyla bir kez daha tahta çıkan II. Mehmet, önceki tahta çıkışı sebebiyle halk tarafından pek coşkuyla karşılanmadı. Ancak aldığı kararlar doğrultusunda Rumeli Hisarı’nı yaptırarak ve babasının yaptığı barış anlaşmalarını yenileyerek, Hz. Muhammed’in (s.a.v) “Konstantinopolis elbet bir gün fetholunacaktır. Onu fetheden komutan ne büyük kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir.” hadisine nail olabilmek için Konstantinopolis’e sefer düzenledi. Büyük toplar ve donanma ile uzun bir ablukanın ardından Konstantinopolis’i fethetti.
Şimdiki adıyla İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya‘da namaz kıldı ve yeni başkentin İstanbul olduğunu ilan etti. Yeni Çağ’ın başlangıcı, Orta Çağ’ın sonu olarak kabul edilen İstanbul’un fethine imza atan Fatih Sultan Mehmet, Avrupa’da Büyük Kumandan olarak tanındı. 1481 yılında çıktığı Anadolu seferinin henüz başlarındayken hastalandı ve yolda vefat etti.. Gut hastalığına yakalandığı bilinse de Haçlılar tarafından zehirlendiği de iddia edildi.
Bu dökümanı dilerseniz pdf formatında indirebilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet Hayatı PDF
İsim ve Unvanlar
- II. Mehmed
- Diğer İsimler
- Fatih Sultan Mehmed
- محمد ثانى
- Kayser–i Rûm (Roma’nın Sezar’ı)
- Ebû’l–Feth (Fethin Babası)
- Fâtih
- Han
Padişah Unvanı
- 7. Osmanlı Padişahı
Birinci Saltanatı
- Ağustos 1444 – Eylül 1446
İkinci Saltanatı
- 3 Şubat 1451 – 3 Mayıs 1481
Doğum Tarihi
- 30 Mart 1432
Doğum Yeri
- Edirne, Rumeli Eyaleti, Osmanlı Devleti
Ölüm Tarihi
- 3 Mayıs 1481 (49 yaşında)
Ölüm Yeri
- Hünkârçayırı, Gebze, Osmanlı İmparatorluğu
Defin Yeri
- 22 Mayıs 1481, Fatih Camii, İstanbul, Türkiye
Eşleri
- Emine Gülbahar Hatun
- Gülşah Hatun, Helena Hatun
- Alexias Hatun
- Sitti Mükrîme Hatun
- Hatice Hatun
- Çiçek Hatun
- Anna Hatun
Çocukları
- II. Bayezid, Cem Sultan
- Şehzade Mustafa
- Gevherhan Hatun
Tam Adı
- Mehmed bin Murad
Hanedan
- Osmanlı Hanedanı
Babası
- II. Murad
Annesi
- Hüma Hatun
Dini
- Sünni İslam
İmza