Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Bir iş veya durum, her zaman planladığımız gibi neticelenmeyebilir. Bazen bir olayın, durumun veya olayın hayalimizdeki sonucu farklı; i olay, durum veya işin sonuçları farklıdır. Biz ne kadar tasarlasak tasarlayalım, işler bizim düşündüğümüz gibi sonuçlanmaz.Örneğin alışveriş yapma amacı ile çarşıya çıkacağımız zaman, almamız gerekenleri listeler ve ne kadar paranın gideceğini hesaplarız. Ancak alışverişe gittiğimizde, bazı şeyler düşündüğümüzden daha pahalı çıkar. Böylece onu alamayız veya başka şeylerden esirgemek zorunda kalırız.
Evdeki hesabı çarşıya uydurmak, yani işlerin tasarlandığı gibi sonlanmasını sağlamak için yapılması gereken şey tedbir almaktır. Herhangi bir aksaklık neticesinde ne yapması gerektiğini önceden belirleyen, tedbirini önceden belirleyen kişi, işlerini istediği gibi bitirebilir.
Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Açıklama
Günümüz çağında yaşadığımız birçok hadiseye atasözleri ışık tutmaktadır. Büyüklerimiz başından geçen olaylarla ilgili bir söz söylemiş. Bu sözler de dilimizde atasözü olarak adlandırılmıştır. Bugün ” Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz “atasözü ile ilgili bu kompozisyon da konuya dair daha net bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yaşamımız boyunca hepimizin hayatında bazı plan ve isteklerimiz mevcuttur. İşin içine girmeden önce evdeyken veya kendi köşemizde iken kafamızda bir plan tasarlarız. Bazı ihtiyaçlarımız doğrultusunda uygun bütçeyi ayırırız. Büyük olasılıkla o bütçenin dışına çıkmayacağımız düşünülür. Fakat hesabımızı her zaman öncesinden bilmemiz gerekiyor. Kafamızda tasarladığımız şeyler düşündüğümüz gibi gerçekleşmeyebilir. Düşündüklerimiz bizi yanıltabilir planladığımız hayaller boşa gidebilir. Hayat sürprizler ile doludur. Yaşamımızda iyi veya kötü sürprizlere karşı olası durumlara önceden hazırlıklı olmamız gerekiyor. Dışarıdan yapacağımız hesap dışarıya uymayabilir. Hesabımızı iyi yapıp ihtiyaçlarımızı ona göre harcamalıyız. Mesela çarşıdaki herhangi bir şey dikkatimizi çekti. Eğer mecburi bir şey değil ise veya fuzuli harcamaysa o şeyi almamız gerekiyor. Bu sayede bilinçli davranarak evdeki hesabı çarşıya uydurmuş oluruz. Gerekmediği sürece uygulanan gereksiz harcama yeni sıkıntıları doğurarak bizi zarara sürükler. Diyelim ki almamız gereken şey gerçekten ihtiyacımız olan bir şey. Fakat o şeyin fiyatı düşündüğümüzden fazla dahi olsa o şeyi almak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla yapmamamız gereken şeyleri yapmak durumunda kalırız. Düşündüğümüz şeyler birbirine uymayınca da evdeki hesap çarşıya uymamış oluyor. Şunu unutmamalıyız evdeki gerçek ihtiyaçlarımızdan kısarsak sıkıntı ve zorluklarla boğuşmaya davetiye çıkarmış oluruz.
Farz edelim ki bir öğrenci var. Düşük not alacağını düşünürken yüksek bir not alarak herkesi şaşırtabilir. Veya tam tersi bir durum da ortaya çıkabilir. Yüksek not beklediği bir sınavdan ummadığı bir sonuç alabilir. Ya da tarımla uğraşan birini baz alalım. Gelir kaynağı olan ürünlerinden iyi bir sonuç beklerken aniden yağan dolu ile tüm emekleri ziyan olabilir. Örneğin bir grup arkadaş düşünün. Kamp yapmayı planlıyorlar eksik bir malzeme olmadığını düşünelim. Her şeye özenle dikkat ediyorlar bir problem olmayacağını düşünüyorlar. Fakat tüm bunları kontrolümüz altına aldığımızı düşünsek de bazen bazı şeylere müdahale edemeyiz . Mesela hava durumu şartları dolayısıyla gidemeyebilirler. Veya getirdikleri malzemeler bozulabilir. Varsayalım ki uzun zamandır tatile çıkmayı planlayan birisi ani bir işinin çıkması sonucu o çok beklediği tatili iptal etmek zorunda kalabilir. İşte o çok beklediğimiz iyi veya kötü sürprizler hayatımıza dahil olabilir. Zaten içinde bulunduğumuz bu dünya başlı başına sürprizlerle doludur. Dolayısıyla burdan şu sonucu çıkarabiliriz. “Yaşadığımız şu hayatta hiç bir şeyin garantisi yoktur.” Bunun bilincinde olmalıyız. Ve buna uygun davranmalıyız. O kurduğumuz hayaller doğru şekilde uygulandığında aile içi refah ve huzuru da beraberinde getirecektir. Aynı zamanda tasarruflu davrandığımız için harcamalar da azalacaktır. Bu arada bu atasözümüzde bahsettiğimiz bu tip masraflar sadece maddi kaygıları lanse etmek için kullanılmaz. Genel olarak yaşamımız boyunca yaptığımız planların her zaman beklediğimiz şekilde ilerlemeyebilir. Bu sebeple her şeyi planladığımız gerekçeler doğrultusunda ilerletmeliyiz. İnsanların bunalıma veya hüsrana uğraması neticesinde oluşan duygu durumunu ifade etmek için bu atasözünü çok fazla kullanırız. Yukarıda da belirttiğimiz gibi insan ne kadar zeki veya olgun düşünen birisi olursa olsun hayat sürekli önümüze beklenmeyen bir sürpriz getirecek. Bu yüzden de kötü olasılıklara karşı tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor.
Buradan şu sonuçları çıkarabiliriz. Umut ettiğimiz hayallerimiz ve tahminlerimiz bir çatışma içerisindedir. Dolayısıyla bir işi planlarken karşımıza çıkabilecek en ufak engelleri de düşünerek hesabımızı yapmalıyız. Olası en düşük ihtimalleri görmezden gelirsek planladığımız tasarılar boşa gidebilir. Fakat ufak ayrıntıları umursayarak istediğimiz sonuçları elde etmemiz mümkündür. Küçümsediğimiz tek bir detayı görmezden gelerek hareket edersek bunun pişmanlığı içerisinde kıvranırız. Unutmayın ‘Evdeki Hesap Çarşıya Uymayabilir‘.
Bu kompozisyon ilginizi çekebilir: Yanlış Hesap Bağdattan Döner Kompozisyon