Dünya Tiyatrolar Günü ile İlgili Kompozisyon

                                               Dünya Tiyatrolar Günü

 

 
  Her 27 Mart günü Dünya Tiyatrolar Günü olarak kutlanmaktadır. Tiyatro; önceden yazılmış bir metnin, oyuncular tarafından ezberlenerek belli bir seyirci kitlesi önünde canlandırıldığı gösteri ve sahne sanatıdır. Uzak geçmişe dayanan ender sanatlardan birisidir. Hiçbir zaman değerini yitirmemiş ve yitirmeyecektir.
  Sanat, sadece insanları eğlendirmek, hüzünlendirmek veya onlarda estetiksel duygular oluşturmak için değildir. Sanatın en büyük gayelerinden birisi de toplumsal bilinç uyandırmaktır. Toplumu olumlu yönde yönlendiren, toplumda bilinçlilik durumu yaratan en önemli sanat dallarından birisi de şüphesiz ki tiyatrodur. İnsanlarda bir duyguyu uyandırmak için bazen sayfalarca yazı veya saatlerce süren seminerler, konferanslar yeterli gelmezken, kısa bir tiyatro eseriyle bu amaca çok kolay bir şekilde erişilebilir. Tiyatro, izleyicilerinin dimağını ve dikkatini daima açık tutar. İlgiyi daima üzerine çeker. Tiyatro dalında gelişmiş olan bir ülkenin, kalkınması veya çağdaşlaşması da daha kolay olur. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününün bir amacı da, tiyatro gösterilerinde izleyicilerin hangi hususlara dikkat etmesi gerektiği ile ilgili bilgi vermektir. Bilindiği gibi tiyatro, anlık bir sahne gösterisidir. Televizyon programları gibi onları tekrar izleme veya geriye alma olanağımız yoktur. Tiyatroda sarf edilen sözleri veya verilmek istenen mesajları ancak pür dikkat bir şekilde izleyerek anlayabiliriz. Bu nedenle tiyatro izleyicisi olarak hepimiz, bu sahne gösterisi esnasında sessiz olmalı, etrafımızdaki insanları rahatsız etmemeliyiz. Alkışlanması gereken yerleri iyi bilmeli, gereksiz alkışlamalarla veya bağırıp çağırmalarla oyunun gidişatını bozmamalıyız. Ayrıca diğer seyircileri de rahatsız edecek kabuklu yemişler veya benzer yiyeceklerden uzak durmalıyız.
  Hepimiz tiyatroya ilgi duymalı, çevremizde sergilenen oyunlara katılmaya özen göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki sanatsız bir millet, hayat damarlarından birini kaybetmiş demektir. Sanata değer vermeyen, onunla ilgilenmeyen insanların, günlük yaşamda da başarılı olması çok zordur.

Yorum yapın