Dünya Okyanuslar Günü (8 Haziran)

Dünya Okyanuslar Günü:  Okyanusların ve içerdikleri ekosistemlerinin durumu hakkında,farkındalığı arttırmak için özel etkinliklerin yapıldığı bir gündür.

Dünya’nın %71’i sularla kaplıdır.Bu denli büyük maviliğin hem üzerinde hem de derinliklerinde muazzam canlılar yaşamaktadır.Okyanusta yaşayan yaklaşık 200.000 tanımlanmış tür vardır,ancak bu türlerin sayısı milyonları bulabilir.

Okyanus ve denizler karbon emiliminde,güneş ışığı ve enerjisinin dağıtımında rasyonel bir öneme sahiptir.Dünya üzerinde yaklaşık 1 milyar kişinin besin kaynağı olan denizler ve okyanuslar hem karasal(plastik atıklar,toksik maddeler) hem de denizel kökenli (eğlence ve besin amaçlı aşırı avlanma) tehditler altındadır.Deniz ve okyanusların karşılaştığı bu zor durumları gözler önüne sermek ve okyanus ekosisteminin önemi konusundaki farkındalığı arttırmak için her yıl 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü olarak kutlanmaktadır.

Tarihçe ve Yapılan Özel Etkinlikler

1992 yılında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’na katılan Kanada heyeti okyanusların durumu ile ilgili bilgi verip farkındalığını arttırmak için bir gün önerdi.Ancak bu fikir o gün için hayata geçmedi.Ta ki 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanınana dek… Kararın alınmasından sonra (2009’dan itibaren) 8 Haziran tüm dünyada Dünya Okyanuslar Günü olarak belirlendi.

Dünya Okyanus Günü‘nde Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği özel bir mesaj yayınlar ve okyanus ile okyanus ekosisteminin karşılaştığı zorlukları vurgular.Dünyanın farklı bölgelerinde okyanusla ilgili bilimsel konuları ve yapılması gerekenleri belirten seminerler,toplantılar,tartışmalar yapılır.Aynı zamanda okyanus temalı çocuk etkinlikleri,filmler ve büyük akvaryum sergileri de düzenlenir.

Okyanus Kirliliğini Azalmak İçin Yapılması Gerekenler

  1. Plastik kullnımı en aza indirgenmeli ve sürekli denetlenmeli,
  2. Çeşitli eğitim ve seminerlerle halk bilinçlendirilmeli,
  3. Geri dönüşümü sağlanan malzemeler kullanılmalı,
  4. Tatil için kullandığımız plajlar temiz tutulmalı,
  5. Çeşitli sosyal sorumluluk etkinliklerinin bir parçası olunmalı,
  6. Çevre mevzuatı ile ilgili çalışmalar yapılmalı ve kamu eli ile ekonomik yaptırımlar getirilmeli.

Okyanus Vakfı – The Ocean Foundation

Okyanus için ulusal çaptaki tek topluluk vakfı olan The Ocean Foundation’ın misyonu, dünyanın dört bir yanındaki okyanusların yok olma eğilimini tersine çevirmeye adanmış kuruluşları desteklemek, güçlendirmek ve teşvik etmektir.En son çözümler ve uygulama için daha iyi stratejiler oluşturan vakıf için web sitesindeki bağış – donate kısmından destekte bulunabilirsiniz.

Dünya Okyanuslar Günü 2021 Teması

Okyanusun karşılaştığı çevresel zorluklar artmaya devam ettikçe, yeni çözümlere ve onları yönlendiren insanlara olan ihtiyaç da artmaktadır.Bu amaçla, BM Dünya Okyanuslar Günü 2021’nin teması “Okyanus:Yaşam ve Geçim Kaynakları”dır.

Okyanusun sürdürdüğü yaşam ve geçim kaynağını gözler önüne sermek ve desteklemek için UNWOD 2021, biyoçeşitliliği, en son okyanusal keşifleri, okyanus ve ekosistemleri arasındaki ara bağlantıyı ve daha fazlasını ön plana çıkaran ana notlara, panel tartışmalarına ve sunumlara yer verecek.

# WEAREOCEANIC

Kaynakça:

Yorum yapın