Deprem Kompozisyon (6 Şubat Depremi )

 


06.02.2023 Kara kapkara bir geceydi. Bu depremi o acı dolu anı bire bir yaşadım. Sonrasında bir depremzede olarak siz değerli petinya.com okuyucularımız için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.


Deprem Kompozisyon (Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri )

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde ve saat 04.17‘de meydana gelen deprem birçok ilde ciddi yıkımlara sebep olmuştur. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan depremde; Hatay, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Kilis, Diyarbakır ve Osmaniye olmak üzere toplam 10 ilimiz etkilenmiştir. Deprem, 60 saniye sürmüştür. 7.7 ve 7.6 olmak üzere, aynı gün içerisinde iki bağımsız deprem gerçekleşmiştir. Ve derinliği ise 7 km‘dir. Yaşattığı yıkım, şiddeti ve derinliği baz alındığında dünya tarihinde eşine az rastlanır bir felakettir.

Deprem teorileri ve tahminleri yıllar boyunca çeşitli deprem uzmanları tarafından tartışılmıştır. Bu konuda birçok kanı ortaya atılmıştır. Her ülkenin olası deprem haritaları birbirinden farklıdır. Biz, dört bir yanı fay hatları ile çevrili olan bir deprem ülkesiyiz. Ege ve Marmara’dan Doğu Anadolu’ya doğru uzanan fay hatları bulunmaktadır. Aşağıda bulunan görselde deprem haritamızı daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Turkiye fay hatti haritasi 2023
Türkiye Fay Hattı Haritası 2023

Ülkemizin büyük bir çoğunluğu maalesef bu fayların üzerindedir. Coğrafyamız bu gerçeğin bilincinde olmalıdır. Yıllardır süregelen araştırmalar ve tahminler göz ardı edilmemelidir bu nedenle. Maalesef sadece biz değil dünyanın birçok ülkesi deprem gerçeği ile yaşamak ve bununla mücadele etmek zorundadır.
Bu bölgelerden bazıları şunlardır:

  • – Güney Amerika kıyıları
  • – Yeni Zelanda
  • – Meksika
  • – Filipinler
  • – Güney Pasifik Adaları
  • – Japonya

Bu bölgelerin kimi karada kimi ise okyanusun üzerinde bulunmaktadır. Örneğin; Japonya bir okyanus ülkesidir. Bu olası bir deprem sonrası tsunami gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu anlamını taşımaktadır. Art arda iki felaketin yaşanması kaçınılmaz bir sondur. Bu bağlamda ülkede deprem adına ciddi önlemler alınmaktadır. Her bölge kendi tedbirini almalı ve depreme her an hazırlıklı olmalıdır.

Çünkü hiç beklemediğimiz bir anda gerçekleşebilir, bu yüzden binlerce can alabilir ve geri döndürülemez hasarlara, altından kalkılamayacak maddi çöküşlere sebebiyet verebilir. Afetlerin yıkımları beklediğimizden çok daha fazla olabilir.

Bu yüzden en hafif şekilde atlatabilmek adına daha güçlü binalar, daha dirençli kentler inşa etmek zorundayız. Yaşadığımız bu acı depremin boyutu ve hasarı oldukça derindir. Geçtiğimiz yıllarda meydana 17 Ağustos 1999 depreminden daha yıkıcı ve acı bir felakettir. Fakat acılarımız ne kadar derin olursa olsun, yaralarımızı sarmaya olan inancımız ve gücümüz çok daha derin olmalıdır.

Asrın Felaketi

“Asrın Felaketi” olarak nitelendirilen bu depremde ülkemizde 7 günlük milli yas ilan edilmiştir. Son verilere göre ise 40.622 vatandaşımız hayatını kaybetti. 430 binden fazla insan ise bu bölgelerden tahliye edildi. Henüz enkaz toplama işlemi devam ettiği için vefat sayısı da buna bağlı olarak artacaktır. Toplamda 33.143 binada yer alan 153.506 bağımsız birimin yıkık, acil yıkılması gereken veya ağır hasarlı olduğu teyit edildi. Şu ana kadar ise deprem sonrasında 4.500’ün üzerinde artçı sarsıntılar meydana gelmiştir. Ve 10 ilimizde 3 ay boyunca OHAL ilan edilmiştir.

Bir dakikalık bir depremin yurdumuzda yarattığı yıkım işte budur maalesef. Bu yüzden her depremde aynı olgu yinelenmektedir. “Deprem değil bina öldürür” gerçeği kanayan yaramızdır. Tek bir insanın dahi hayatı, hiçbir maddi kazançla ölçülemez. Ölçülmemelidir. Değerler ancak insanla mümkündür. Bir sabah uyandığınızda sevdiklerinizi kaybetmiş ve uğruna belki bir ömür harcadığınız evinizin molozları altında kalmışsanız artık hiçbir şeyin önemi kalmamış demektir.

Hiçbir sistem ve menfaat insan hayatından daha üstün değildir. Umarız ki bir daha böyle afetleri yaşamasın ülkemiz.

Milletimizin başı sağ olsun.

 

Kısa Deprem Kompozisyonu –  Deprem Kompozisyon – Kahramanmaraş pazarcık ve elbistan merkezli bu yıkımı bu nesil asla unutmayacaktır.

 

 

 

Deprem Felaketinde İnsan Hataları

Deprem felaketlerinde insan hataları maalesef yaygın bir sorun olmaya devam ediyor ve birçok insan ya ölüyor yada ağır yaralanıyor.

Deprem felaketlerinde insan hatalarına bazı örnekler:

  • Yapı Malzemeleri Seçimi: Deprem dayanımı yetersiz yapı malzemeleri kullanmak, binaların daha kolay yıkılmasına veya ağır hasaralmasına neden olur.
  • Bina Güçlendirme: Yapıların güçlendirilmemesi veya yeterli denetim yapılmaması, deprem sırasında binanın çökmesine ve çevresindeki diğer binalara zarar vermesine neden olur.
  • Düzenli Denetim: Binaların düzenli olarak denetlenmemesi veya gerekli onarımların yapılmaması, deprem sırasında binanın çökmesine veya hasar görmesine sebep olur.
  • Acil Durum Planı: Acil durum planının olmaması yada yeterince hazırlıklı olunmaması, deprem sırasında insanların güvenli bir şekilde tahliyesini sağlayamaz ve kurtarma çalışmalarını zorlaştırır.
  • Yerleşim Planlama: Şehirlerin planlanması ve yapılaşma izinlerinin verilmesi sırasında deprem riski dikkate alınmaz ise, büyük ölçekli bir deprem felaketi durumunda çok sayıda insanın ölmesine veya yaralanmasına neden olur.
  • Bilgi ve Farkındalık: İnsanların deprem konusunda yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olmaması, deprem sırasında yanlış davranışlarda bulunmalarına veya paniklemelerine neden olur.

Bu hatalar, deprem felaketlerinde insanların hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, deprem riskine karşı hazırlıklı olmak ve uygun önlemleri almak hepimiz için hayati önem taşımaktadır.

 

Sizlerde Deprem Kompozisyon ile ilgili konumuza dilerseniz kendi düşüncelerinizi yorum kısmından ekleyebilirsiniz.

 

Yorum yapın