Deprem Haftası ile İlgili Kompozisyon

                                                            Deprem Haftası

 

 
  1-7 Mart tarihleri arası Deprem Haftası olarak kabul edilmektedir. Deprem Haftası etkinliklerinin düzenlenmesi ile herkesin depremle ilgili bilgi sahibi olması, depremden korunma yollarını öğrenmesi ve bir deprem anında nasıl davranılması gerektiğinin anlaşılması sağlanmaya çalışılır. Bir deprem bölgesi olan ülkemizde böylesi etkinlik ve gerçekçi tatbikatların yapılması büyük bir önem arz etmektedir.
  Geçmişten beri ülkemizde birçok deprem yaşanmıştır. Bu depremlerden çoğu on binlerce insanın ölümüne ve büyük maddi kayıplara da sebep olmuştur. Depremin olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldırmak imkansız olsa da, bu zararları en aza indirmek gayet mümkündür. Bunu sağlamak için de ülkenin her bir vatandaşının bazı sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Ancak şüphesiz ki en büyük görev devlet yetkililerinde ve müteahhit, inşaat mühendisleri ve mimarlardadır. Bilindiği gibi depremin olumsuz etkilerini en çok artıran şey yapılaşmadır. Depreme uygun yapılmayan binaların küçük depremlerde bile yıkılması kolaydır. Oysa binaların depreme dayanıklı bir şekilde yapılması, bizleri büyük yıkımlardan kurtaracaktır. Bilindiği gibi dünyanın depreme en çok maruz kalan ülkelerinden birisi Japonya’dır. Ancak enteresandır ki depremden en az zarar gören ülkelerden birisi yine Japonya’dır. Bunun sebebi de Japonların depreme son derece dayanıklı yapılar inşa etmesidir. Öyle ki Japonya’da meydana gelen bir deprem, bir kişinin burnunun kanamasına bile yol açmazken, bizim ülkemizde aynı şiddette bir deprem yaşandığında binlerce canın yok olmasına, binlerce yapının yıkılmasına sebep olmaktadır.
  Her bireyin de depremden korunmak için yapması gerekenler vardır. Örneğin deprem anında neler yapılması gerektiğini bilen bir insanın hayatta kalma şansı daha yüksektir. Bir sarsıntı anında çelik bir masa, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi sağlam bir nesnenin yanında cenin pozisyonu alarak oturmak bizi koruyabilir. Deprem anında şayet 10-15 saniye gibi bir sürede bulunduğumuz yeri terk edemiyorsak, olduğumuz yerde güvenli bir köşe bularak cenin pozisyonu almak daha yararlıdır. Deprem anında asansörlere binmek, merdivenlerden inmek veya yüksek katlardan aşağı atlamak da son derece tehlikelidir.

Yorum yapın