Ceyhun Atuf Kansu Hayatı Eserleri ve Edebi Kişiliği Kısaca

ÖZET
Hayatı Kısaca

7 Aralık 1919 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babası eğitimci ve siyasetçi olan Nafi Atuf Kansı ve yine annesi de eğitimci olan Müfdale Hanım’dır. Annesi o küçük yaştayken ölmüştür ve babasının bakımına kalmıştır. 1921 yılında babasıyla birlikte Ankara’ya yerleşmişlerdir. İlk şiiri okul dergisinde yayınlanmıştır. 17 Mart 1978 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Eserleri

Yanık Hava (1951, şiir), Bir Çocuk Bahçesinde (1941, şiir), Çocuklar Gemisi (1946, şiir), Bağbozumu Sofrası (1944, şiir), Haziran Defteri (1955, şiir), Bağımsızlık Gülü (1965, şiir), Yurdumdan (1960, şiir), Sakarya Meydan Savaşı (1970, şiir), Buğday, Kadın, Gül ve Gökyüzü (1970, şiir), Devrimcinin Takvimi (1962, deneme), Köy Öğretmenine Mektuplar (1964, deneme), Sevgi Elması (1972, deneme), Cumhuriyet Ağacı (1973, deneme), Cumhuriyet Bayrağı Altında (1973, deneme), Anneler Soruyorlar (1959, hekimlikle ilgili), Turhal Dolaylarında Çocuk Bakımı (1954, hekimlikle ilgili), Kasabalar ve Köylerde Çocuk Bakımı (1961, hekimlikle ilgili), Üvey Ana (çocuk kitabı), İyi İnsan Mehmet Ali (çocuk kitabı).
UZUN
Ceyhun Atuf Kansu Hayatı Uzun

Babasıyla Ankara’ya gitmesi üzerine, Ankara Gazi Lisesi’nde okumuştur. Bu dönemde yazdığı şiiri dergide yayımlanmıştır. Derginin adı Filiz’dir ve arkadaşlarıyla birlikte bu dergide çalışmıştır. Bunun ardından şiirleri İnkılapçı, Millet, Ülkü, Gençlik, İstanbul, Yücel gibi pek çok dergide yayımlanmaya devam etmiştir.1938 ile 1944 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitim almıştır. Bu dönemde ilk şiir kitaplarını yayımlamıştır. Buradan mezun olduktan sonra, Ankara Numune Hastanesi’ne çocuk hastalıkları uzmanı olarak işe girmiştir.

Kendisi iyi bir kişiliğe sahip olmuştur. Doktorluk yaptığı o dönemlerde, Altındağ Mahallesi’nde bir poliklinik açmıştır ve oradaki çocuklara sağlık hizmeti götürmeye çabalamıştır.
Kendi isteğiyle Tuhal’e gitmiştir ve burada 11 yıl çalışmıştır. Burada Tuhal Şeker Fabrikası çocuk doktoru göreviyle bulunmuş ve aynı zamanda şiir yazmaya, yayımlamaya devam etmiştir.
1959 yılında Ankara Şeker Fabrikası ve Şeker Fabrikası Şirketi Genel Müdürlüğü doktorluğu görevine başlamıştır. Aynı dönem Ankara Radyosu’nda Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı ve dil hakkındaki konuşmalarıyla ün kazanmaya başlamıştır.Ünlenmesiyle birlikte Bağımsızlık Gülü kitabı, Yeditepe Şiir Armağanı’na layık görülmüş ve aynı zamanda Sakarya Meydan Savaşı adlı kitabı da Behçet Kemal Çağlar Ödülü’nü almıştır. Ankara Etimesgut Şeker Fabrikası doktoru olduğu sıralar, kalp yetmezliği rahatsızlığı sebebiyle 17 Mart 1978 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Edebi Kişiliği
Şiirlerini gerçekçi bir kalemle yazmıştır ve ağırlıklı olarak ülke sorunlarını işlemiştir. Halk şiirinden esinlenmiştir ve ulus, halk temasını kullanarak hece ölçüsüyle yazmıştır. İlk zamanlarında şiirlerinde toplum sorunlarına ağırlık vermiştir. Halkın dilinden yazarak, özlem, sevinç, acı, yaşam derdi gibi konuları işlemiştir. Masalları Çocuk Dergisi’nde, bunun yanı sıra Vakit ve Ulus Gazetelerinde öyküleri yayınlanmıştır. 1986 yılından itibaren onun adına bir şiir ödülü verilmektedir.

Yorum yapın