ÖZET
Kısaca Hayatı
Ünlü Türk yazar Çetin Altan 22 Haziran 1927 yılında İstanbul’da doğmuştur. Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı ve aynı zamanda siyasetçidir. Babası hukukçu olan Halit Bey’dir. Annesi ise Nurhayat Hanımdır. Lise öğrenimini Galatasaray lisesinde yapmıştır. Yaptığı ilk işleri lise öğrenciliği döneminde foto Süreyya’nın yayınladığı Foto Dergisinde çıkmıştır. Çok erken yaşta yazarlık yapmaya başlamıştır. Ondan sonra daha birçok dergide yazıları çıkmaya başladı. 1944 yılında Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak dergilerinde düz yazıları ve şiirleri yayımlandı. Yükseköğrenimi için ise Ankara’ya gitmek zorunda kaldı. Ankara üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. CHP’nin yayın organı olan ulus gazetesinde gazetecilik dönemine başlamış oldu. Ulus gazetesinde muhabir olarak başlamıştır. Shakespeare’den tercümeler yapmıştır. Maupassant’dan tercüme ettiği “Küçük Fıçı” Yeni Adam dergisinde yayımlandı. Varlık dergisinde şiirleri aynı zamanda ise Seçilmiş Hikâyeler dergisinde de yazıları ve tercümeleri çıkmıştır.
Eserleri
Roman: Büyük Gözaltı (1972), Bir Avuç Gökyüzü (1974), Viski (1975), Küçük Bahçe (1978), Aşk, Sanat ve Servet (1998)
Şiir: Üçüncü Mevki (1946)
Öykü: Dünyada Bırakılmış Mektuplar (1997), Kalem Bahçelerinden Yedi Hayat (2009)
Oyun: Beybaba (1960-1961), Yedinci köpek (1964), Çemberler (1964), Mor Defter (1965), Suçlular (1964), Bütün Tiyatro Eserleri (2001)
Anı: Bir Uçtan Bir Uca (1965), Al İşte İstanbul (1981)
Deneme: Atatürk’ün Sosyal Görüşleri (1965), Şeytanın Gör Dediği (1997), Kadın, Işık, Ateş (1998), Yeryüzü Tanrıçaları (2000)
UZUN
Çetin Altan Hayatı Uzun
Hayatının en önemli dönemeci ise 1959 yılında Abdi İpekçi’nin teklifi üzerine Peyami Safa’nın yerine Milliyet gazetesinde yazmaya başlaması olmuştur. “Taş” başlığı altında taşlama yazıları biranda Milliyet dergisinin de tirajını arttırmıştır. Aynı zamanda edebiyatçı köşe yazarı kuşağının son temsilcisi olarak görülmektedir. Aynı dönemlerde birçok tiyatro eseri de yazmıştır. Milliyet dışında Devrim, Akşam, Hürriyet, Güneş, Sabah, gibi Türkiye’nin önde gelen gazetelerinde de köşe yazılarını yamaya devam etmiştir. Sadece Türkiye’nin değil Dünyada da en çok köşe yazası yazan yazarlar arasında bulunmaktadır.
1965 – 1969 yılları arasında Türkiye İşçi Partisi ile birlikte milletvekilliği yapmıştır. Dokunulmazlığı kaldırılıp da iade edilen ilk milletvekili olmuştur. Milletvekilliği sırasında bile köşe yazılarını yazmaya devam etmiştir. Akşam gazetesinde yazmaktaydı.
Milliyet gazetesinde köşe yazıları yamaya devam etmekteyken 22 Ekim 2015 yılında hayatını kaybetti.
Çetin Altan Edebi Kişiliği
Yazarlık hayatı boyunca birçok kez yazdığı yazılar yüzünden mahkemelik olsa da yazısını yazmaya devam etmiştir. 70 yılı aşkın süredir yazılarını yazmıştır. 12 Mart 1971 yılından sonra tutuklanarak 2 yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonrasında ise hastalığı gerekçesiyle cumhurbaşkanı tarafından bağışlanmıştır. Edebiyata şiir yazarak başlamıştır. Daha sonrasında fıkralar, portreler yazmıştır. Roman ve tiyatroya da yönelmiştir. Birçok tiyatro eseri bulunmaktadır. Romana yönelmesini sağlayan olay ise tutukluk günleri olmuştur. Oyun ve romanlarında çevre – insan, toplumsal çatışma ve uyuşmazlıkların getirdiği sorunları ele almıştır.