Bugünün işini yarına bırakma
İçinde bulunduğumuz zamanda yapmamız gereken bir işi sonraya ertelemenin türlü sakıncaları vardır. Yarının bizlere ne getireceğini asla bilemeyiz. Belki yarın çok daha acil ve önemli bir iş çıkacak da, onu yapmak zorunda kalacak ve dün yapmamız gereken işi yapamayacağız. Ya da yarın çıkacak işlerin de önemli ve çok olması, yükümüzü ağırlaştıracak ve her ikisini de yapma gücünü bulamamamıza sebep olacaktır. Bu yüzden her iş zamanında yapılmalı, bugünün işi yarına bırakılmamalıdır.
Gaybı yani geleceği sadece Allah bilir. Sanki yarın neler olacağını biliyormuş gibi davranıp, yarın yapılacak işlere kesin gibi karar vermek akılsızların işidir. Akıllı olan tedbirini her zaman alır. Şimdi halledilmesi gereken bir işi kesinlikle sonraya bırakmaz. Bazen tüm aksilikler bizi bulur. Yaptığımız tüm hesap kitaplar boşa çıkar. Yarın hallederim dediğimiz bir meselede de aynı durum gerçekleşebilir. Bizim planlarımız yarın içindir; fakat yarın olduğunda o kadar önemli işler, acil durumlar oluşur ki başımızı kaldırmaya bile zamanımız olmaz. Böyle olunca da yapmayı planladığımız iş ertelenmek yerine tamamen iptal olur. Biz ise pişmanlığımızla kalır, uğradığımız zararın neticesine katlanmak zorunda kalırız.
İşlerimiz biriktirmek yerine düzenli ve zamanında yaparsak hem daha verimli işler yapmış oluruz hem de bedenen veya ruhen çok yorulmuş olmayız. Günlük düzenli olarak çalışan bir öğrenci, tüm konuları sınavlara birkaç gün kalaya erteleyen bir öğrenciden daha başarılı olur. Aynı zamanda sindire sindire çalıştığı için de, öğrendiği bilgilerin kalıcılığı daha uzun süreli olur.