Ahmet Muhip Dıranas Kimdir Kısaca Hayatı ve Eserleri

ÖZET
Ahmet Muhip Diranas ünlü bir şair ve oyun yazarıdır. Daha çok oyunlarıyla tanınır. 1909 yılında Sinop’ta doğmuştur. Ankara Erkek Lisesi’nde Nafiz Çamlıbel ve Hamdi Tanpınar’ın öğrencisi olmuştur. Şiir sevgisinin gelişmesine sebep olmuşlardır. Liseden sonra Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi’nde çalışmıştır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde iki yıl okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde okumuştur. Bu bölümden mezun olmuştur ve çeşitli yerlerde görev almıştır. Anadolu Ajansı, Devlet Tiyatrosu ve İş Bankası’nda üst düzey görevlere getirilmiştir. Politikaya atılmış ve Zafer gazetesine yazmıştır. 21 Haziran 1980’de Ankara’da vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine Sinop’un Salı Köyüne defnedilmiştir.
Eserleri
Şiirler(1974), Kırık Saz(1975), Yağma, Fahriye Abla, Rüzgâr, Kar, Olvido, Elif, Yoldan Geçenler, Gölgeler(1947), O Böyle İstemezdi(1948), Bitmez Tükenmez Can Sıkıntısı, Büyük Olsun Atlıkarınca, Apal(1940), Fransa’da Müstakil Resim (1937), Çalar Saat(çeviri)
UZUN
Ahmet Muhip Dıranas Hayatı Uzun
Sinop’un Salı köyünde dünyaya gelmiştir. Ankara Erkek Lisesi’ni bitirmiştir. Lisedeki edebiyat öğretmenleri, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Faruk Nafız Çamlıbel’dir.
Lise hayatında şiir sevgisinin gelişmesinde Ahmet Hamdi Tanpınar ve Faruk Nafiz Çamlıbel etkili olmuştur. Üniversiteden sonra, Güzel Sanatlar Akademisi Kütüphane müdürlüğü yapmıştır. Dolmabahçe Resim ve Heykel resim yardımcılığında bulunmuştur.
1939’da Ankara’ya dönmüştür ve CHP Genel Merkezi’nde Halkevleri Kültür ve Sanat Yayınları’nı yönetti. Ağrı’da askerliğini yaptıktan sonra, Ankara’da Çocuk Esirgeme Kurumu Yayın Müdürü, Kurum Başkanı, daha sonra İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi olmuştur. Devlet Tiyatrosu Edebi Kurul Başkanlığı, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır. Politikaya atılarak Zafer Gazetesinde yazılar yazmıştır. Birkaç kez DP(Demokratik Parti) ‘den milletvekili adayı olmuş ama seçilememiştir.
İlk yayımlanan şiiri Bir Kadına şiiridir. Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua ’da çıkmıştır. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Bunlar İş Bankası Kültü yayınları arasında “Şiirler” adıyla çıkmıştır.(1974)
21 Haziran 1980’de Ankara’da vefat etmiştir. Cenazesi Sinop’ta toprağa verilmiştir.
Edebi Kişiliği

 

Muhip, şiirde ahenge ve sese önem vermiştir. Hece şiirinin son kuşağı denebilecek şairler arasındadır. Çağcıl batı şiirine en yakın şiirler yazmıştır. Kendinden bir iki kuşak sonrası şairler üzerinde etkili olmuştur. Hocası Tanpınar gibi az şiir yazmıştır ve şiirleri şiiri yazdıktan elli yıl geçtikten sonra kitaplaşmıştır. Fransız şiirlerinden etkilenmiştir. Aynı zamanda Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Haşim’den de etkilenmiştir. Böylelikle kendine özgü bir tarzda özgün bir şiir anlayışına ulaşmıştır. Hecele ölçüsü sınırlarında kalarak ama durak ve vurgu yerlerini değiştirerek gelenekte çağdaşlığı yakalamıştır. Yurdu insanı ve doğası ile barışık, alışılmadık deyiş örgüsüyle unutulmaz şiirler yazmıştır. Şiirlerinde aşk tabiat, ölüm, hatıra düşündürücü bir biçimde işlenmiştir. Şiirleri toplumsal değildir, bireysel konuları ele almıştır. Fahriye Abla, Türk edebiyatının en ünlü şiirlerindendir. Şiirlerinde özellikle Baudelaire’nin yanı sıra Verlaine ve Rimbaud’un etkisi görülmüştür. Lirik bir şiir tarzıyla tanınmıştır.

Yorum yapın