ÖZET
Hayatı Kısaca
1952 yılında Ankara’da doğmuştur. Yazar ve gazeteci olan Altan, Taraf gazetesinin eski genel yayın yönetmenidir. Günümüzde Haberdar Gazetesi’nde yazmaktadır. Uzun yıllar köşe yazarlığı yapmıştır. Eski milletvekili olan Çetin Altan’ın oğludur. İstanbul Üniversitesi’nde yazar olan Mehmet Altan’ın ağabeyi ve iki çocuk babasıdır. 1968 yılında Günnur Altan ile evlenmiştir. Çocuklarının adı Kemen ve Sanemdir.
Eserleri
Yalnızlığın Özel Tarihi (roman, 1991), Tehlikeli Masallar (roman,1996), Kılıç Yarası Gibi (roman, 1998), Son Oyun (roman, 2013), Ölmek Kolaydır Sevmekten (roman, 2015), Sudaki İz (roman, 1985), Dört Mevsim Sonbahar (roman, 1982), İsyan Günlerinde Aşk (roman, 2001), En Uzun Gece (roman, 2005), Aldatmak (roman, 2002), Bir Hayat Bir Hayata Değer (roman, 2015), Gece Yarısı Şarkıları (deneme) , İçimizde Bir Yer (deneme), Karanlıkta Sabah Kuşları (deneme), Kristal Denizaltı (deneme), Ve Kırar Göğsüne Bastırırken (deneme).
UZUN
Ahmet Altan Hayatı Uzun
Hürriyet, Milliyet, Yeni Yüzyıl ve Güneş gibi gazetelerde köşe yazarlığı yapmıştır. Milliyet’te çalıştığı dönemlerde, Kürtlerin çoğunluk olduğu kurgusal bir Kürdiye ülkesinden söz etmesi sebebiyle gazeteden kovulmuştur. 2007 yılında Taraf Gazetesini kurmuştur ve Alev Er ile genel yayın yönetmenliğini üstlenmişlerdir.Daha sonra Er, istifa etmiş gazetenin tek genel yayın yönetmeni olarak devam etmiştir. Aynı zamanda gazetede köşe yazıları yazmıştır (Kum Saati Köşesi). 2008 yılında Ermeni kırımının kurbanlarına bir köşe yazısı yazmıştır ve bu sebeple Türklüğe hakaret ile suçlanmıştır. 2009 yılında Leipzig Bankası Medya Vakfı tarafından verilen, en önemli basın ödüllerinden sayılan Özgürlük ve Medyanın Geleceği Ödülü Taraf Gazetesi’ne layık görülmüştür. Bunun yanı sıra Altan, 2011 yılında üçüncüsü düzenlenmiş olan, Uluslararası Hrant Dink Vakfı’nın verdiği Hrant Dink Barış Ödülü’ne layık görülmüştür.
Altan, 2012 yılında Yasemin Çongar ile Taraf Gazetesi’nden istifa etmiştir ve bunun üzerine 2015’de roman yazmıştır. Hemen ardından 7 Ekim 2015 yılında gazeteciliğe geri dönmüştür. Haberdarda yazmaya başlamış ve halen yazmaya devam etmektedir.
Tv programcılığı deneyimi de bulunan Altan, 90’lı yıllarda Neşe Düzel ile birlikte Star TV Kırmızı Koltuk programının hazırlanması ve sunulmasıyla ilgilenmiştir.
Altan pek çok kez davalık olmuştur. Bunlardan ilki 1995 yılında Tarih Gazetesi’nde yayınlanan Atakürt aslı köşe yazısı sebebiyle Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından yargılanıp 1 yıl 8 ay hapse atılmasıyla başlamıştır. Bu sebeple gazetedeki işinden de kovulmuştur.
2012 yılında ise Roboski katliamı konusuyla ilgili Devlet Yardakçılığı ve Ahlak başlığıyla Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret etme sebebiyle 1 yıl 2 ay hapis cezası almıştır. Bu cezayı 7 bin lira adli para cezasına çevirmiş ve hapis yatmamıştır.
2015 yılında, Samanyolu Haber kanalına katılmış ve katıldığı programdaki konuşmalarından dolayı Altan’a Cumhurbaşkanı’na, hükümete, kamu görevlilerine hakaret dolayısıyla aynı zamanda halkın düşmanlığına sebebiyet vermesi sebebiyle soruşturma açılmıştır.