Açık Yerde Tepecik Kendini Dağ Sanır ile İlgili Kompozisyon

(Açık Yerde Tepecik Kendini Dağ Sanır atasözü ile ilgili kompozisyon, ,giriş gelişme sonuç bölümleri, Açık Yerde Tepecik Kendini Dağ Sanır atasözünün anlamı, hakkında kompozisyon, kısa yazı örnekleri, deneme)

ANLAMI: Seviye olarak birbirine yakın olan insanlar arasında, azıcık daha üstün olan insanlar kendilerini çok üstün görürler.

KOMPOZİSYON
Üstünlük, bir anlamda görecelidir. Üstünlüğün olup olmadığı, olayların geçtiği yere veya nesnelerin içinde bulunduğu durumlara göre değişir.

Örneğin kavak ağacı uzundur; ceviz ağacı ise kısadır. Ancak biz bu yargıyı, ceviz ağacını kavaklarla kıyasladığımız zaman söyleyebiliyoruz. Şunu da söyleyebiliriz değil mi? Ceviz ağacı uzundur; elma ağacı ise kısadır. Demek ki ceviz ağacı; kavakların bulunduğu bir ortamda kısa; elma ağaçlarının bulunduğu yerde ise uzundur. Aynen yukarıdaki örnekte belirttiğimiz gibi insanlar da içinde bulundukları insanların seviyesine göre daha iyi veya daha kötü olabilirler. Örneğin orta derecede başarılı olan bir insan, başarısızların toplandığı bir sınıfa girdiğinde sınıfın en çalışkanı olacak ve belki de kendini çok üstün görecektir. Oysa başarılı insanlarla kıyaslandığında aslında başarısız sıfatını alacaktır.

Bu nedenle içinde bulunduğumuz durum bizi şımartmamalı, gurur ve kibre bizi sürüklememelidir. En büyük rakibimiz yine biz olmalıyız ve her zaman kendimizi yenmek için çalışmalıyız.

Yorum yapın